Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLIZANCE MOŽETE DOBITI I AKO IH NEMATE U OBITELJI: Evo što određuje hoćete li postati majka dvije bebe odjednom

Samo vaše tijelo ne odlučuje hoćete li dobiti blizance, genetika svakako tu igra ulogu, ali ne uvijek ključnu.

 blizanci Izvor: Shutterstock

Rođenje blizanaca uobičajeno je u nekim obiteljima, dok s druge strane neke obitelji nikada nisu imale priliku odgajati blizance.

Mnoge žene sanjaju da će postati majke blizanaca, ali isto tako misle da to ne mogu očekivati ​​ako ih nisu imale u dosadašnjoj obitelji. Međutim, to nije uvijek pravilo. Postoje situacije kada niti jedan partner nije imao blizance u obitelji, a prirodno su postali roditelji blizanaca.

Postoje situacije kada jajnici žene u vrijeme ovulacije ispuste dvije jajne stanice, pa se oba oplode i postanu embriji. Rezultat su identični blizanci, a do začeća jednojajčanih blizanaca dolazi kada se jedan embrij podijeli na dva u ranoj fazi razvoja.

Naslijeđe sa ženske strane

Odavno je poznato da žene čije obitelji imaju blizanačku trudnoću češće rađaju blizance jer genetika igra najvažniju ulogu.

 Kako dobiti blizance Izvor: Shutterstock

Kasnije godine za porod

Osim toga, veća je vjerojatnost da će majke koje rode u kasnijim godinama, ili koje se liječe od neplodnosti, imati blizance.

Varijanta gena

Istraživači su analizirali genome 1980 žena koje su začele blizance prirodnim putem te ih usporedile s 12953 majke koje su rodile jedno dijete. Primijetili su da postoje određene varijacije u genu zvanom FSHB koje su češće kod žena koje rađaju blizance.

Jedna varijanta hormona povezana je s hormonom FSH, koji stimulira folikule i pomaže sazrijevanju jajne stanice. U tijelu žena s povećanom koncentracijom ovog hormona, jaje se oslobađa tijekom ciklusa nakon što je sazrijelo. Ako u tijelu ima više hormona FSH, veće su šanse da će se tijekom ciklusa osloboditi dvije jajne stanice.

Druga varijanta je gen koji se zove SMAD3. Ove žene proizvode prosječnu količinu FSH hormona, ali su njihovi jajnici puno osjetljiviji na hormone, zbog čega se mjesečno oslobađaju dvije jajne stanice.

Znanstvenici tvrde da su to samo neke od varijanti, ali da se šansa za rođenje blizanaca povećava za 29 posto.

 Kako dobiti blizance

Stoga, ako želite ispuniti ulogu majke blizanaca, nemojte gubiti nadu iako ih nemate u obitelji, ipak je na vašem tijelu.

Medicinski potpomognuta oplodnja i višeplodna trudnoća

Ako prolaziš kroz medicinski potpomognutu oplodnju (IVF), šanse za višeplodnu trudnoću ovise o tvojoj dobi, o tome koliko embrija je smješteno u maternicu, ali i o drugim faktorima. Prema statističkim podacima, postotak višeplodnih trudnoća zbog medicinski potpomognute oplodnje je sljedeći:

  • 29.1 posto za žene koje su mlađe od 35 godina
  • 26.5 posto za žene u dobi od 35 do 37 godina
  • 20.9 posto za žene u dobi od 38 do 40 godina
  • 13.6 posto za žene u dobi od 41. do 42. godine
  • 8.8 posto za žene u dobi od 43 godine i više

Možda će vas zanimati

Najnovije