Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unatrag tri desetljeća u svijetu se rađa sve više blizanaca. Na tome zahvalimo medicini, ne genetici!

Jeste li znali da se danas u svijetu rađa za trećinu više blizanaca nego 80-ih godina 20. stoljeća. Naime, tada su od 1000 trudnoća 9 posto bile blizanačke trudnoće, dok trenutno taj postotak prelazi 12 posto

 blizanci

Ove je podatke prikupio tim Christiaana Mondena, genetičara koji se bavi istraživačkim radom na Sveučilištu Oxford, a podatke su prikupili iz 165 zemalja diljem svijeta, i to u razdoblju od 1980. do 2015. godine.

Također, danas, zahvaljujući napretku medicine, smrtnost u blizanaca tijekom trudnoće svedena je na minimum.

Mondenov znanstveni tim je istaknuo kako je najveći porast kod dvojajčanih blizanaca, dok je broj jednojajčanih blizanaca ostao isti.

Objašnjenje i nije tako nelogično i komplicirano. Proučavajući promjenu ljudskih životnih navika unatrag tri desetljeća, ekonomsku situaciju diljem svijeta te interesne točke opće populacije, u razvijenim zemljama svijeta ljudi u dvadestim I ranim tridesetim godinama uglavnom su fokusirani na svoje obrazovanje, razvoj karijere, stjecanje određene materijalne sigurnosti.

Kada parovi dođu u fazu da žele osnovati obitelj, sve veći je broj onih koji su već u kasnim tridesetima i na pragu četrdesetih, kada se reprodukcijska moć već uvelike smanjuje.

Naravno, što nas dovodi do zaključka da se sve veći broj njih odlučuje za neki oblik potpomognute oplodnje. Buduća majka tijekom potpomognute oplodnje uzima hormone koji stimuliraju produkciju jajčanih stanica pa je čest slučaj da žena tijekom ovulacije stvara dva jajašca koja su potom oplođena.

Također, ako govorimo o in-vitro oplodnji, liječnici često u maternicu žene uvode dva ili tri oplođena jajašca, kako bi potaknuli da barem jedno preživi, a u većini slučajeva dolazi do razvoja svih oplođenih jajnih stanica te rađanja blizanaca, trojki itd.

Budući da većina blizanačkih trudnoća sa sobom nosi rizike kao što je prijevremeni porod ili niska porođajna težina rođene djece, mnoge klinike su počele uvoditi pravilo o implementiranju samo jednoga oplođenog jajašca, što će s vremenom dovesti do ponovnog opadanja postotka blizanačkih trudnoća.

Osim potpomognute oplodnje, još je jedan faktor koji uzrokuje porast blizanačkih trudnoća. Mnoge se žene odlučuju na trudnoću u srednjim četrdesetima, kada tijelo žene može proizvesti čak dva jajašca tijekom ovulacije zbog približavanja menopauzi i hormonskih promjena koje se događaju u tijelu.

Tko zna kakva će biti slika u sljedećih trideset godina s obzirom na sva događanja u svijetu i promjene koje će uzrokovati pandemija, ekonomska kriza i migracije stanovništva?

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock

Najnovije