Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki uspjeh izraelskih liječnika: Odvojili blizanke koje su bile spojene glavama!

Nakon 12 sati teške operacije, za koju su se liječnici pripremali mjesecima, obje djevojčice su dobro i prognoziraju im normalan život

 sijamske blizanke opercija

Liječnici u Izraelu operacijom su uspješno odvojili sijamske blizanke koje su bile spojene glavama, i to obje na potiljku. Operacija je trajala 12 sati i bila je iznimno zahtjevna jer su djevojčice bile spojene na mjestu gdje nije bilo kože ni kosti.

Kirurg Isaac Lazar za izraelski The Times izjavio je kako je bio nevjerojatan trenutak kada su se djevojčice prvi put mogle pogledati nakon što su 12 mjeseci živjele spojene glavama, ali tako da se nisu mogle vidjeti.

‘Kada su sestre nakon operacije donijele djevojčice, pogledale su se i nježno se dotaknule, mogli ste vidjeti komunikaciju između njih. Bilo je prekrasno’, rekao je Isaac Lazar.

Operacija je planirana još prije negoli su se djevojčice rodile, u kolovozi prošle godine, a svaki je član operacijskog tima bio svjestan koliko je rizična operacija i da posljedice mogu biti kobne.

‘I najmanja pogreška mogla je donijeti smrtni ishod’, rekao je Isaac Lazar.

Untitled Video
Izvor: Youtube

Liječnicima su mjesecima prije operacije izrađeni 3D modeli na kojima su vježbali i pripremali se za rizični zahvat.

Sijamski su blizanci rijetkost, a svaki par ima svoju posebnost pa sva istraživanja imaju vrlo ogrančene rezultate.

‘Kako bebe nisu mogle pomicati glave 12 mjeseci, postoji tjelesni hendikep, ali s odgovarajućom rehabilitacijom očekujemo da će u razvoju stići svoje vršnjake. Postoji velika šansa da će živjeti normalne živote’, kažu iz liječnikog tima.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Screenshot YouTube

Najnovije