Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOG OVE POGREŠKE ULAZITE U ZAČARANI KRUG PREHLADA: Ispiranje nosa fiziološkom je važno, ali pitanje je - kako?

Autor Sanja Matasić

Možda mislite da sve činite ispravno, ali nikako da izađete iz kruga 'punog' nosića, kašljanja...

 čišćenje nosa Izvor: Shutterstock

Pogotovo u zimsko doba, kada smo s djecom puno vremena u zatvorenim prostorima, higijena nosa od presudnog je značenja za zdravlje djece. Začepljen je nosić gotovo svakodnevica brojnih obitelji, posebno onih čija su djeca u jaslicama ili vrtiću.

Ispiranje nosa fiziološkom otopinom se preporučuje, a kod intenzivnijih teškoća i inhalacije. Međutim, roditelji nesvjesno čine jednu pogrešku zbog koje ulaze u začarani krug prehlada.

 inhalacije nosa Izvor: Shutterstock

Većina obitelji u čepu boce fiziološke otopine imaju zabodenu iglu, na koju stave plastičnu špricu pomoću koje se izvlači tekućina. Česta je pogreška roditelja što istom špricom izvlače fiziološku otopinu, potom je stavljaju u dječji nos i njome ga ispiru, ali istu špricu koriste i za ulijevanje fiziološke otopine u inhalator. No kako god mislili da dobro operete špricu nakon ispiranja nosića, mikroorganizmi iz sluznice nosa ostaju na šprici. Potom, kada je ponovno budete namjestili na iglu, kojom izvlačite fiziološku, oni ostaju na njoj.

Ako istu fiziološku otopinu i iglu koristite i za inhalacije, zapravo stvarate začarani krug i produžavate trajanje bolesti.
Najbolja je opcija da koristite dvije odvojene manje boce fiziološke otopine, i na svakoj imate drugu iglu i špricu, kako biste jedan komplet koristili za inhalacije, a jedan za ispiranje nosića.

Možda će vas zanimati

Najnovije