Kako ne biste uzalud protestirali kod liječnika što vam ne želi prepisati antibiotike za vaše dijete, pokušajte prvo doznati tko je zapravo odgovoran za nastalu infekciju, bakterija ili virus. Jedan od učinkovitih pokazatelja je mjerenje razine CRP-a (C-reaktivnog proteina) u krvi. Riječ je o vrlo osjetljivom laboratorijskom biljegu upalnog odgovora organizma koji omogućuje rano prepoznavanje upale i praćenje odgovora organizma.

Kod upalne reakcije organizma, kao što je bakterijska ili virusna infekcija, dolazi do oštećenja tkiva i stimulira se oslobađanje specijalnih spojeva – citokina. Oni djeluju u jetri na pojačano stvaranje niza proteina akutnog stanja, od kojih je jedan i CRP. Dakle, što je upala jača, više je citokina, a ujedno je i viši CRP.

crp test
Shutterstock 

CRP ima ulogu u obrambenom mehanizmu organizma - omogućava lakše obilježavanje štetnih tvari (npr. dijelova mikroorganizama ili istrošenih stanica) za njihovo uklanjanje iz tkiva i krvi.

No CRP je koristan kriterij (ali nije jedini) i za razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcija: najčešće su vrijednosti CRP-a izrazito visoke kod bakterijske infekcije, a kod virusne su nešto iznad gornje granice referentnog intervala - referentni interval za djecu starosti od dva mjeseca do 15 godina je od 0,1 do 2,8 mg/L dok je za adolescente i odrasle osobe od 0 do 5 mg/L.

Kako je na nalaz CRP-a potrebno čekati samo šest do osam sati, a najviše vrijednosti dostiže 48-72 sata nakon upale, vrlo je učinkovit kod prepoznavanja dijagnoze ii prepisivanja terapije.

Također, značajna razlika vrijednosti ovog proteina kod zdravih osoba u odnosu na osobu kod koje su prisutna upalna stanja mogu biti i 1000 puta veće od gornje granice referentnog intervala, što otklanja sumnju u krivo postavljenu dijagnozu.

Budući da visina CRP-a može biti dramatično visoka, poznavanje vrijednosti CRP-a omogućava procjenu napredovanja bolesti, a uočavanjem spuštanja njegovih vrijednosti može se odlično pratiti tijek liječenja, odnosno učinkovitost terapije (vrijednosti CRP-a relativno se brzo spuštaju u normalu). Na taj je način moguće spriječiti nepotrebno uzimanje manje djelotvornog ili nedjelotvornog antibiotika, odnosno na vrijeme ga zamijeniti djelotvornijim.

S obzirom na to da je CRP zapravo protein bilo kakvog akutnog stanja, povišenje njegove razine, osim u infekciji, pojavljuje se i kod ostalih bolesti povezanih s upalom, npr. reumatoidnog artritisa, upalne bolesti crijeva, infarkta miokarda, malignih tumora, ali i kod ateroskleroze...

Stoga, ova je pretraga dobar saveznik koji će vas na vrijeme upozoriti kada ravnoteža u organizmu bude narušena i pomoći liječniku u odabiru najbržeg puta prema ozdravljenju.