Uzrok upalama uha je gotovo uvijek prehlada. Naime, virusi se ne šire samo na nosnu sluznicu, nego mogu dospjeti i do faringotimpanalne cijevi. Obje ‘cijevi’ nazivaju se još i Eustahijevim cijevima, a povezuju nosno-ždrijelnu šupljinu s lijevim i desnim srednjim uhom. Kroz njih zrak prolazi u bubnjište, a tlak u srednjem uhu izjednačuje se vanjskim tlakom. Začepi li se jedna od Eustahijevih cijevi, ovaj mehanizam više ne funkcionira i dolazi do - boli.

Zašto mala djeca češće imaju problema s upalama uha?

S jedne strane zato što njihov imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen. S druge, pak, strane zato što su njihove Eustahijeve cijevi kraće i pliće nego u odraslih ljudi. To znači da uzročnici bolesti mogu lakše dospjeti iz nosno-ždrijelne šupljine u srednje uho. Od školske dobi ovaj se problem pojavljuje znatno rjeđe.

Svi koji su ikada s malim djetetom došli kod pedijatra zbog upale uha, mogli su se uvjeriti da je najčešća terapija, posebice kad su u pitanju bebe i dojenčad, ona antibiotska. Lijek protiv bolova i kapi za nos također su jedno od rješenja. 

Kako prepoznati da dijete ima upalu uha?

Ako je dijete pretjerano nervozno, češće plače, ako se neprestano dira po uhu, masira ga i čupka; počinje jače plakati kad ga polegnete... to mogu biti znaci upale uha.

Često se pojavljuje povišena temperatura, dijete ima glavobolju, nervozno je ili bezvoljno i malaksalo. Upalu uha često prate začepljen nos ili pojačana sekrecija iz nosa.

Kako očistiti nos
Shutterstock Nos možete očistiti koristeći se fiziološkom otopinom koju prvo našpricate u jednu, a zatim u drugu nosnicu

Može li se spriječiti upala uha?

Budući da su virusi jedan od uzročnika upale, treba spriječiti nastanak respiratorne infekcije održavanjem higijene, prije svega ruku. No važno je dejetetu i redovito čistiti nosić kako bi mu dišni kanali bili prohodni.