Strah od djetetova gušenja s hranom nije neopravdan jer dijete tek treba savladati vještine žvakanja, cuclanja i manevriranja hranom po ustima, a određene namirnice kao i nepravilne pozicije u kojima se jede, mogu biti opasne za bebu. Portal za dječju prehranu Solid starts savjetuje kako smanjiti rizik od gušenja za vrijeme jela.

Pravilno pozicioniranje

Nešto veći strah od gušenja imaju roditelji čija se djeca hrane metodom beba vođa dohrane i od početka jedu komade. Valja razlikovati zagrcavanje i gušenje jer je zagrcavanje prilikom jedenja bezopasna pojava koja bebi zapravo pomaže.

Prije svega, pobrinite se da djeca jedu u pravilnoj poziciji, potpuno uspravljena. Ne hranite bebu u sjedalici za auto ili u njihalici. Neka ne jede za vrijeme igranja ili hodanja, a izbjegavajte objedovanje u prisustvu distrakcija poput glasne glazbe ili ekrana.

Posebnu pažnju obratite na bolesno dijete, pogotovo ako pati od respiratornih tegoba. Izbjegavajte stavljati djetetu hranu u usta, neka samo odabere što i kad će jesti, kako bi mu se mozak mogao pripremiti na veličinu hrane koju će žvakati.

Beba jede kruh.jpg
Shutterstock 

Rizične namirnice

Osim uvjeta u kojima dijete jede, obratite pažnju i na oblik hrane. Okruglastu, čvrstu i sklisku hranu prilagodite tako što ćete grožđe ili borovnice rezati na polovine, tvrdu hranu omekšati kuhanjem, a skliske namirnice uvaljati u mljevene oraščiće ili kokosovo brašno kako bi djetetu bilo lakše rukovati s namirnicom.

Namirnice koje stvaraju veći rizik za gušenje su sirove jabuke, borovnice sir, trešnje, slanutak, keksi, suho voće, nedovoljno očišćena riba, orašasti plodovi, rajčice, račići.

Većina hrana s kojom dijete počinje dohranu je ljepljiva i mekana poput banane, batata i avokada. Budući da beba još uvijek uči kako manevrirati hranom u ustima, često se događa da se hrana zalijepi za nepce što bebi može biti jako neugodno. Još uvijek si ne može jezikom pomoći pa će u takvim situacijama češće doživjeti zagrcavanje ili će povratiti kako bi se riješila zalijepljene hrane. U takvim situacijama ostanite mirni i pustite bebi da odradi svoje.