Otkako je Gill Rapley, primalja i savjetnica za dojenje napisala knjigu Beba vođa dohrane (Baby- Led Weaning), iz godine u godinu raste broj roditelja koji se odlučuju za ovu metodu prilikom uvođenja krute hrane u život svog djeteta.

Popularnu metodu poduprla su i brojna istraživanja koja su pokazala da je samostalno hranjenje sisavcima prirodno i da nudi niz dobrobiti za razvoj djeteta. Ipak, mnogi roditelji ovu metodu izbjegavaju jer je strah da bi se dijete moglo ugušitihraneći se komadima u tako maloj dobi, prevelik.

Zagrcavanje je normalan i poželjan refleks

Roditelji često miješaju bezopasno zagrcavanje ili gag refleks s pravim gušenjem. Zagrcavanje je prirodan i zaštitnički refleks koji nas štiti od gušenja. Pojavljuje se kod dojenčadi, djece i odraslih i sigurno ćete ga susresti na bebinom putovanju u svijet krute hrane, ali i ranije, za vrijeme dojenja.

Dobra je vijest da bebe prerastaju zagrcavanje nakon nekoliko mjeseci vježbanja s hranom različite teksture.

Zagrcavanje kod beba izgleda ovako:

Gušenje izgleda drugačije

Za razliku od bezopasnog zagrcavanja, kod gušenja se zatvaraju dišni putevi i bebi je onemogućeno disanje na što treba odmah reagirati i zvati liječnika.

Znakovi gušenja su nemogućnost plakanja, otežano disanje, mijenjanje boje lica u plavkastu, bezuspješan pokušaj glasanja. Beba je kod gušenja znatno mirnija i preplašenija dok je zagrcavanje glasno, bebi suze oči, gura jezik van, lice joj se crveni i zvuči kao da pokušava povraćati.

U trenucima zagrcavanja, važno je pustiti bebu da odradi sama što treba i ne gurati joj prste usta pokušavajući izvaditi hranu, jer tako možete prekinuti prirodnu reakciju tijela da se izbori sa stranim tijelom i potaknuti gušenje.

Beba uči na vlastitim greškama

Metoda beba vođa dohrane sama po sebi ne predstavlja veći rizik od gušenja od metode hranjenja kašicama, a zagrcavanje je prisutno kod obje metode.

Kako biste izbjegli slučajeve gušenja prilikom dohrane s kašicama ili komadima, važno je pripaziti na određene situacije.

Beba započinje s dohranomonda kad je spremna, za znakova je više. Prvi je svakako bebino samostalno sjedenje te interes koji pokazuje za hranom kada je u blizini. Položaj u kojem se beba nalazi prilikom hranjenja je iznimno važan. Mora biti u uspravnom položaju, a ne pod kutom ili u poluležećem položaju, bilo da sjedi na vama ili je u hranilici.

  • Poželjno je da hranilica ima podlogu za bebine noge i da one ne vise dok beba jede.
  • Distrakcije kao što su ekrani, igračke i slikovnice nisu poželjne za vrijeme jela.
  • Pravilno serviranje hrane može značajno umanjiti rizik od gušenja. Komadi moraju biti dovoljno veliki u početku dohrane da ih beba može primiti rukom. Sitno okruglasto voće i povrće poput graška i borovnica obavezno zgnječite ili sasvim usitnite jer je rizik od gušenja veći s tako malim namirnicama.

Imajte na umu da se beba tek uči jesti i da će u tom procesu ponekad griješiti. Uzimat će prevelike komade hrane koji će izazivati zagrcavanje, ali to je važno iskustvo za bebu koja se na ovaj način uči vlastitim granicama te pravilnom žvakanju hrane.