Dekice možete koristiti samo dok je beba u autosjedalici ili je vozite u kolicima te je stalno pod vašim budnim okom. No tijekom noći? Sigurnije je bebu staviti u vreću za spavanje ako sumnjate da joj je hladno. No sve dok je temperatura u sobi vaše bebe između 20 i 22 stupnjeva Celzijevih i ako je beba prikladno odjevena (bodi s dugim rukavima), ne trebate se brinuti.

Pedijatri smatraju da tijekom prvih 12 mjeseci bebina života nije preporučljivo stavljati baš ništa na prostor (u krevetić) gdje ona spava, što uključuje dekice, plišance i jastuke, jer su potencijalna opasnost od gušenja.

Kada je sigurno spavanje s dekicom?

Iako ne postoji određena dob koja jamči da će vaša beba biti sigurna s dekicom tijekom noćnog spavanja, rizik od iznenadne dojenačke smrti se smanjuje nakon što navrši 1. godinu života. Međutim, preporuka je stručnjaka da je sigurna dob tek kada dijete napuni 18 mjeseci života. Također, ovo je idealna dob da djetetu maknete vreću za spavanje pa to možete sprovesti usporedno.

beba u vreći za spavanje
Shutterstock 

Koja je idealna veličina dekice?

Pokrivač za bebe ne bi trebao biti duži od polovine dužine njegova tijela, a bilo bi idealno da je izrađen od prozračnih materijala kao što je pamuk ili prirodna vuna. Također, pripazite da pokrivač ne bude pretežak, popluni se općenito ne preporučuju sve dok vaše dijete ne napuni 4 godine.

Izbjegavajte prekrivanje kolica dekicom za ljetnih mjeseci

Naime, brojna su istraživanja pokazala da prekrivanjem kolica tkaninom u njima postaje izrazito vruće te se događa efekt termosice. Dakle, ako je u kolicima bez prekrivanja temperatura zraka 22 stupnja, kada se prekriju ona naraste do 33 stupnja u samo pola sata. Nakon sat vremena od prekrivanja, temperatura se podiže za još otprilike 4 do 5 stupnjeva.

Ako je primjerice vanjska temperatura zraka 25 stupnjeva, u prekrivenim kolicima ona može biti i do 15 stupnjeva viša, dakle bit će 40 stupnjeva. Također, s obzirom na to da je cirkulacija zraka prekrivanjem kolica smanjena, moguće su i kobne posljedice po dijete. I dok se naše tijelo hladi znojenjem, bebino to ne može te mu se tjelesna temperatura podiže i dolazi do pregrijavanja. Pregrijavanje može uzrokovati toplinski udar, koji pak može oštetiti središnji živčani sustav, mozak te može nastupiti i smrt.

Kada dijete može početi spavati s jastukom?

Kada je jastuk u pitanju, pedijatri smatraju da nije potreban djetetu dok ne navrši dvije, a najbolje je pričekati do treće godine. Odraslima je uopće teško zamisliti da bi moglo biti ugodno spavati bez jastuka jer mjerimo udobnost po vlastitu osjećaju. No, ne brinite, djeci je posve udobno spavati na ravnoj, malo tvrđoj površini madraca. Da im ne ponudite jastuk, tko zna bi li ikad osjetili potrebu spavati na njemu.