Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iznenadna dojenačka smrt! Što roditelji mogu učiniti?

Čak 64% smrti beba mlađih od dva mjeseca dogodilo se u roditeljskom krevetu!

 iznenadna dojenačka smrt

Sindrom iznenadne dojenačke smrti znanost još uvijek ne može objasniti. Bebe jednostavno prestanu disati, ali nitko sa sigurnošću ne može reći zašto se to događa. Neki su istraživači to povezali s abnormalnostima mozga ili mutacijom gena, no uzrok smrti u kolijevci, kako se još naziva iznenadna dojenačka smrt, još nije potvrđen.

Kada su bebe najviše izložene riziku? U prvoj godini života, ali 90% slučajeva događa se prije šest mjeseci. Iznenadna dojenačka smrt vodeći je uzrok smrti djece u dobi između jednog mjeseca i jedne godine, no podaci kažu kako je posljednjih godina ovaj sindrom ipak sve rjeđi, osobito u usporedbi s 80-ima, kada je, primjerice, samo u Americi od njega umiralo pet tisuća beba godišnje. U to vrijeme roditeljima je rečeno da nikada ne stavljaju bebe spavati na leđima, jer bi se mogle ugušiti vlastitom pljuvačkom Međutim, početkom 1990-ih istraživanja su dokazala da je spavanje u želucu zapravo učetverostručilo rizik od iznenadne dojenačke smrti, tako da pouzdanog stava ni danas nema.

Što roditelji mogu učiniti da smanje rizik od ovog sindroma? Iako puno toga ne znamo, postoje određeni čimbenici rizika povezani sa smrću dojenčadi u snu koji su pod ljudskom kontrolom. Danas se preporučuje da bebe spavaju na leđima; ne na trbuhu. I to u vlastitom krevetu. Ni autosjedalice, razne ljuljačke i sl., nisu mjesta za spavanje. Dijeljenje kreveta može biti prekrasan način da se povežete sa svojim djetetom, no ne prije prvog rođendana. Veliko istraživanje pokazalo je da se 64% smrti beba mlađih od dva mjeseca dogodilo u roditeljskom krevetu. Nadalje, držite ukrasne jastuke i plišane igračke izvan dječjeg krevetića, jer njima dijete može prekriti lice, uzrokujući gušenje.

Dojite ako možete. Studija iz 2017. godine pokazala je da dojenje tijekom najmanje dva mjeseca - čak i ako je dopunjeno adaptiranim mlijekom - može smanjiti rizik od iznenadne dojenačke smrti. To navodno ima veze sa sisanjem, pa u istom smislu dobro djeluje i duda varalica.

Dojenčad bi trebala prije i nakon rođenja odrastati u nepušačkom okruženju. Oko 40 posto beba umrlih od iznenadne smrti potječe iz pušačkih kućanstava. Za Novi je Zeland izračunato da bi se stopa smrti djece smanjila za 26% kada djeca majki pušačica ne bi spavala s njima u krevetu. Dišni putevi djece majki koje puše su često već ugroženi, a njihov je imunološki sustav slabiji. 

Od prvog dana izvodite lagane vježbice s djetetom, jer će mu to pomoći razviti snažne mišiće koji su mu potrebni za podizanje glavice. A kad dobro svlada tu vještinu, i rizik od gušenja bit će manji.

Najnovije

Najpopularnije