Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPOLNI ŽIVOT NAKON PORODA: Proširite značenje pojma 'seks' i dopustite partneru da dozna što volite!

Razdoblje nakon porođaja prilično je izazovno i kad je riječ o odnosu s partnerom. Gledajte na to kao priliku da postanete još intimniji i podignete vaš odnos na višu razinu, kako emocionalnu tako i seksualnu

 par u krevetu Izvor: Shutterstock

Uglavnom, već šest tjedana nakon poroda trebali biste otići do svoga ginekologa na kontrolu kako biste provjerili jeste li se oporavili od porođaja i, ako ste imali zarezivanje međice, je li rana zacijelila. Ako su se vaša vagina i rez oporavili, dobivate 'zeleno' svjetlo za nastavak seksualnog života. No postoji i ona druga strana priče, a to je vaša motivacija za seks, odnosno je li vaš libido dovoljno jak da biste uopće željeli bilo kakav tjelesni kontakt.

Ako se još ne osjećate spremni...

Oporavak nakon poroda je individualna stvar. Uzmite u obzir da je vaše tijelo prošlo kroz veliku promjenu pa je prilično nerealno očekivati da šest tjedana nakon što ste rodili budete spremni za seksualni život kao u razdoblju prije trudnoće.

Također, ako dojite, hormoni koji potpomažu dojenje ujedno 'guše' vaš libido, odnosno utječu na pojačanu suhoću rodnice.

Osjećate se neprivlačno, i to je normalno

Jedini dodir koji vam odgovara je onaj vaše bebe, ona vam je stalno na grudima, najčešće ste okupani u svome mlijeku i znoju, neispavani i fokusirani na majčinsku ulogu... pa tko bi se osjećao seksi?

Sav dopamin, koji vam je potreban, dobivate od bebe i logično je da nemate potrebu da vas bilo tko drugi dodiruje.

Više se osjećate kao mama, nego kao seksualno biće, kako ste se osjećali prije trudnoće. Takva promjena u doživljavanju sebe utječe i na odnos s partnerom pa ulazite u novu zonu 'problema'. Možda se i vaš partner počne osjećati isključeno, nevoljeno i neprivlačno.

 par razgovara Izvor: Shutterstock

Ključ je otvoreni razgovor s partnerom!

Niti vi niti partner ovu fazu života ne biste trebali doživljavati kao kraj seksualnosti i 'Ne' intimnome dodiru, nego kao na fazu privikavanja na nešto novo, priliku da se otvorite jedno drugome i počnete razgovarati možda o seksualnosti na način na koji to noiste činili prije. Razmišljajte o tome koja vrsta dodira ili odnosa vam je prihvatljiva u ovome trenutku i to podijelite s partnerom pa krenite malim koracima.

Ako iz straha da vam se odnos ne raspadne forsirate seksualni odnos u kojem se ne osjećate dobro i i tijekom kojeg ne osjećate povezanost s partnerom, seks postaje samo još nešto 'što marete odraditi'. Dugoročno, ovakav će se stav negdje prelomiti u vašem odnosu.

Proširite pojam 'seks'

Redefinirajte pojam 'seks' u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima i ograničenjima, kako tjelesnim tako i psihičkim. Ako je vaš krajnji cilj seksualnog zadovoljstva vaginalna penetracija, postoji prilično velika šansa da ćete jedno ili drugo, ili čak oboje biti razočarani u tjednima i mjesecima nakon rođenja djeteta. No ako možete malčice izaći iz svojih okvira i prilagoditi svoje ideje o seksu, lakše ćete ga ponovno uključiti u svoj život.

Na primjer, ako prihvatite da je i masturbacija seks (istodobna ili međusobna), možda vam se prošire vidici i doznate što točno odgovara vašem partneru, ali i on može bolje upoznati vas, vaše želje i maštanja.

Oralni seks je također jedna od varijanti, a on je siguran već prije negoli se navrši kritičnih 6 tjedana nakon poroda.

Možda ste možda zabrinuti da bi bakterije u ustima vašeg partnera mogle povećati rizik od infekcije... No ako je rana od epiziotomije zacijelila ne biste trebali imati problema, važno je da se partner 'drži' područja oko klitorisa.

Ako razmišljate o nošenju tampona tijekom oralnog seksa, kako biste zaustavili protok lohija (postporođajnoga vaginalnog iscjetka) , razmislite ponovno. Ne biste smjeli stavljati tampone  u rodnicu dok vam liječnik ne kaže da možete jer biste mogli završiti s infekcijom.

Imate još nekih zabavnih opcija kao što su dijeljenje fantazija i priča, gledanje erotskih filmova, zajedničko tuširanje, samo ljubljenje i dodirivanje (pa kamo vas odvede)...

Umjesto da se pokušavate uklopiti u potrebe svog partnera, razmislite o tome što vas uzbuđuje i pozovite partnera u svoju 'igru'.

Uvedite zajedničko vrijeme koje nema za cilj seks!

Odvojite vrijeme za sebe i partnera te samo provodite zajedno vrijeme razgovarajući, gledajući seriju ili film. Ako dođe do seksa, super, ako ne, uživajte u nekim drugim aktivnostima.  Osluškujte svoje tijelo. Ako vas boli prvi spolni odnos nakon poroda, ne forsirajte jer vaše vam tijelo govori kako nije spremno i da treba još vremena za oporavak. Također, niska razina estrogena (koji može biti rezultat dojenja) može prouzročiti suhoću rodnice,   čineći seks neugodnim ili bolnim. U tom slučaju, poslužite se lubrikantima...

I, zapamtite, ovo je samo jedna od faza u životu.

Možda će vas zanimati

Najnovije