Kada postanete mama, dobivate hrpu savjeta o prehrani, njezi bebe, uspavljivanju, koja je izdajalica dobra, a koja nije, trebaju li šeširići za dojenje ili ne, a razgovor o seksu nakon poroda nikako da dođe na red.

Mnogi liječnici ne preporučuju seksualni odnos barem šest tjedana nakon poroda kako bi tijelo imalo vremena za oporavak. Na prvom ginekološkom pregledu nakon poroda, liječnik će utvrditi možete li početi upražnjavati seksualne odnose i, ako ste se prije bavili tjelovježbom, možete li vježbati.

Čak i ako niste imali komplicirani porod, prilagodba na sve tjelesne i emocionalne promjene prije svega zahtijeva vrijeme. Većina mama koje su imale vaginalni porođaj tvrdi da im je trebalo oko 6 tjedana da bi se počele osjećati ‘normalno’.

Istina je da mnoge žene čak i kada dobiju zeleno svjetlo za seksjoš uvijek nisu spremne za njega. U stvari, prema istraživanju portala Motherly iz 2019. godine, 38% majki je tvrdilo da je prošlo šest do 12 mjeseci nakon poroda prije nego što su osjetile zainteresiranost za intimne odnose. S druge strane, 11% ispitanica je reklo da su bile zainteresovane za seks prije navršenih 6 tjedana nakon poroda.

'Antropološki gledano, hormoni drže vaš libido na niskoj razini, sprečavajući drugu trudnoću, za koju tijelo nije još spremno. Pacijenticama je olakšanje kada znaju da postoji pravi razlog zašto više ‘ne vole’ seks', istaknula je dr. Rebecca Booth, ginekologinja i autorica knjige The Venus Week.

S druge strane, ne smijemo zaboraviti ni na tate za koje odnosi nakon poroda također mogu biti problem. Vjerojatno puno manje spavate, a ono malo energije što je imate posvećujete brizi o bebi i o svojoj partnerici koja je u osjetljivom razdoblju postpartuma.

Evo nekih spoznaja o seksualnom životu nakon poroda iz prve ruke. Neke su mame influencerice o tome otvoreno progovorile.

Prirodni lubrikant ne funkcionira baš uvijek

‘Seks nakon bebe je bio pomalo neugodan. Kada mi je liječnik rekao da sam spremna, nisam se bojala vratiti u te vode. No kada sam imala seks, osjećala sam se malo drukčije fizički. Nije bilo loše niti bolno – samo je bilo drugačije. S vremenom sam počela otkrivati neke razlike. Na primjer, dolje je bilo više suho nego inače. Bilo je potrebno malo više predigre – da bi se potknuo prirodni lubrikant’, prisjetila se Chelsiea Washington, voditeljica podcasta ‘Weird Mamas’.

 ‘To boli! Koliko god sam mislila da sam spremna, nisam. Nakon vaginalnog poroda – između moje djece ima skoro 12 mjeseci razlike – stvari jednostavno nisu bile iste ‘tamo dolje’. Poze koje sam nekad voljela na kraju su rezultirale bolom. Morala sam naučiti biti strpljiva, kao i moj suprug. S vedrije strane, postaje mnogo, mnogo bolje’, ispričala je mama influencerica iz Sjeverne Katoline Tonya Mann.

 Carski rez ne znači da se možete brzo ‘vratiti u igru’

‘Većina ljudi zna da ne možete dizati teške terete ili vježbati nakon carskog. Ali također ćete morati apstinirati od seksa otprilike šest do osam tjedana kako bi se trbuh zacijelio. Imala sam vrlo nizak libido. Moje tijelo se oporavljalo od teške operacije, a i brinula sam se o novorođenčetu. Te stvari u kombinaciji učinile su seks apsolutno posljednjom stavkom na mojoj listi! Jednostavno, stalno sam bila iscrpljena’, kaže Melissa Campos, pjevačica.

 Zbog dojenja možete postati preosjetljivi na dodir

‘Uopće se nisam osjećala seksi, i to duže od šest tjedana nakon poroda. Osjećala sam se kao krava i posljednje što sam željela je da netko drugi dodirne moje tijelo. Srećom, imam sigurnog i suosjećajnog partnera koji mi je bio podrška i nikad me nije prisiljavao da izađem iz zone komfora. Uz dobru komunikaciju, pronašli smo nove načine da budemo intimni’, rekla je Gina McMillen, poznata ilustratorica.

Ako imate seks tijekom razdoblja dojenja, vjerojatno će vam malo curiti mlijeko 

‘Kada ste seksualno stimulirani, curit će vam mlijeko. Može biti samo kapljica, ali i mlaz, direktno u lice vašem partneru. Jednostavno, naviknite se na više tekućine’, priča svoje iskustvo Katie Brunelle, voditeljica podcasta Redefining the rinbow.

 Intimni odnosi mogu biti bolji

‘Očekivala sam da će seks nakon bebe biti bezveze. Ali nakon što sam prošla kroz nešto tako intenzivno sa svojim mužem, vođenje ljubavi je još strastvenije. Naša beba spava u našem krevetu, tako da moramo biti kreativni u tome gdje imamo seks. Zabavno je imati seks na različitim mjestima u našoj kući! Također, nakon vaginalnog poroda neke poze stvaraju veći užitak. To je nešto što definitivno nisam očekivala nakon bebe’, ispričala je Lina Forrestal, mama blogerica i voditeljica The New Mamas Podcasta.