Dolazak kući s novorođenom bebom je predivno iskustvo, ali time ujedno počinje i jedno novo razdoblje vašega života. U prvim danima nakon poroda posjetit će vas patronažna sestra i dati vam odgovore na sve nedoumice, ali i podršku koja vam je potrebna.

Brojne mame se brinu kako im izgleda stan kada dolazi patronažna sestra, pa osim brige o maloj bebi, brinu i o tome da oko njih ne bude nered i da patronažna sestra ne dobije krivi dojam. Međutim, o tome uopće ne trebate brinuti.

Posjet patronažne sestre i što očekivati
Shutterstock 

Patronažne sestre prije svega dolaze kako bi vam pomogle da što lakše prođete razdoblje prilagodbe s bebom. Evo pet stvari koje bi svaka patronažna sestra željela da mame prestanu raditi.

Ne morate biti mirišljave i dotjerane

Kada imate novorođenče u kući, jedva ćete pronaći vremena za tuširanje, a kamoli za stavljanje make-upa i odabir stylinga. Možda ćete biti pod stresom iščekujući patronažnu sestru jer se niste stigli otuširati i oprati kosu.

Možda zvuči nadrealno, ali ako uspijete oprati zube I počešljati se jednom dnevno prvih dana nakon poroda, zaslužujete medalju. Patronažne sestre dobro znaju kako izgleda postpartum i neće vam zamjeriti takve sitnice.

Ne skrivajte osjećaje

U prvih nekoliko tjedana nakon rođenja bebe, čak polovina majki doživi 'baby blues', osećaj tuge ili tjeskobe. Statistika pokazuje da jedna od 10 majki pati od postporođajne depresije, a tek polovina ih zatraži pomoć.

Važno je razgovarati s patronažnom sestrom. Možda biste je željeli dočekati s osmijehom na licu, ali ako vam je teško, pokažite to.

Mame često ne žele priznati takve osjećaje da ostali, uključujući i medicinsko osoblje, ne bi pomislili kako su loše majke. No potrebna vam je podrška. Stoga, budite iskreni sa svojom patronažnom sestrom jer vam može dati savjet ili kontakt nekoga tko bi vam mogao pomoći.
Patronažna sestra nije tu samo radi bebe

Možda ste zabrinuti zbog svog partnera, možda ste zabrinuti jer vam starija djeca nisu sretna zbog dolaska bebe, a možda se brinete i za svoje zdravlje. U svemu tome patronažna vam sestra može pomoći.

Ako su vaši problemi izvan njezine domene, ona će vas uputiti na osobu od koje možete zatražiti pomoć.

Ako niste ‘kliknuli’ s patronažnom sestrom

Ako vam patronažna sestra, koja dolazi u vaš dom, nije pomogla na odgovarajući način, slobodno se obratite svom liječniku, ginekologu, pedijatru, savjetnicama za dojenje ili drugim stručnjacima, ovisno o problemu koji imate.

Ne brinite kako vam izgleda stan

Usisavanje i čišćenje je posljednja stvar o kojoj trebate brinuti kada imate novorođenče. Tko ima uopće vremena za čišćenje? Zaista ne biste trebali brinuti o tome kada vam dolaze gosti, uključujući patronažnu sestru.

Patronažna sestra neće niti primijetiti je li vam dom uredan ili nije. Zapravo, ako je previše uredan, zabrinut će se jer se ne pridržavate mirovanja nakon poroda.