Devet mjeseci pratili ste kako se vaša beba razvija, odlazili na redovite preglede, razmišljali o imenu, educirali se o njezi novorođenčeta, nabavljali opremu koja vam je potrebna za njegu novorođenčeta, a zadnjih ste mjesec dana zajedničkim snagama pripremali svoj dom za dolazak novoga člana obitelji.

Spremni ste. No dolazak iz rodilišta i prvi tjedni prilagodbe nisu baš onakvi kakve ste očekivali. Nakon poroda ste iscrpljeni, u bolovima, a beba zahtijeva brigu od 0 do 24. Nema pauze niti kada spava. Da, svi su vam govorili da je teško biti roditelj, ali ipak niste očekivali da će prva faza biti ovako teška. Sve to, stavlja novi pritisak na partnerski odnos. Prilagođavanje novim roditeljskim ulogama može potrajati malo vremena i može biti ispunjen svađama i nesuglasicama između vas i partnera.

Evo nekoliko uobičajenih problema koji dovode do svađa između roditelja s novorođenčadi i nekih načina za njihovo rješavanje.

Kronični nedostatak sna

Prema kliničkoj psihologinji Sally-Anne McCormack, inače i bračnoj terapeutkinji, nedostatak sna je vjerojatno najveći problem u postpartumu koji pojačava ostale probleme, otežava svakodnevno funkcioniranje te dovodi do međusobne netolerancije. Umor i narušeni san šok su mnogim roditeljima. Razgovarajte s partnerom o svojim potrebama za dobrim snom prije nego što se beba rodi i planirajte obaveze u skladu s tim.

kako smiriti bebu
Shutterstock 

Bebe obično do šestog mjeseca života ne počnu spavati cijelu noć, a šest mjeseci ne spavanja utječe i na psihu i na tijelo.

Mnogi će vam savjetovati: 'Spavajte kad i dijete', ali nije to baš tako jednostavno. Jer, eto, možda baš u tome trenutku vi ne možete zaspati, možda trebate to vrijeme kako biste se otuširali, pojeli u miru ili, recimo, promijenili posteljinu na krevetu. Pogotovo jer je posve uobičajena pojava da tek rođena djeca spavaju maksimalno 40 minuta u komadu, a to prođe dosta brzo.

Oporavak nakon poroda!

Oporavak od samog porođaja još je jedna od poteškoća s kojom se nose nove mame. Budite nježni prema svome tijelu i dajte si vremena za ozdravljenje. Ako partner od vas očekuje da budete pokretljiviji, pokušajte mu objasniti svoja fizička ograničenja.

Ako ste imali epiziotomiju ili ste rodili carskim rezom, oporavak će vam trajati duže i nećete moći baš skakati na svaku djetetovu potrebu. Ako vas boli dok se ustajete da biste došli do bebe, objasnite to partneru, kao i da očekujete pomoć.

I seksualni je život drukčiji, ili ga uopće nema

Oporavak i seks nakon poroda idu ruku pod ruku. Sve vas boli, umorni ste i povezujete se s bebom pa je seks vjerojatno posljednja stvar na koju mislite. No vaš partner ne misli tako, što može biti povod za nerazumijevanje. 

par u krevetu
Shutterstock 

Većina mama ne želi niti razmišljati o seksu dok njihova beba ne napuni barem šest tjedana, a čak im je i možda prerano. Hormoni koji potiču dojenje mogu utjecati na libido tako da mama istinski ne osjeća raspoložena za seks. Dakle, nije da žena svog partnera smatra neprivlačnim nego zbog snažne potrebe da se poveže s bebom  sve ostalo pada u drugi plan.

Budući da seks može prouzročiti bol i nelagodu, koristite lubrikante i ostale oblike tjelesne intimnosti koji ne uključuju penetraciju.

Kućanski poslovi

Oboje ste iscrpljeni, neispavani i počinjete se prepirati oko prljavog suđa, prljavog rublja, usisavanja…  Događa se da se tata vraća na posao već nakon tjedan dana od rođenja djeteta, a mama ostaje kod kuće. Nažalost, partner tada ne vidi koliko dnevna briga oko novorođenčeta zahtijeva vremena pa očekuje da će i ostali kućanski poslovoi biti napravljeni.

Samo zato što je jedan roditelj kod kuće, ne znači da mu je jedini posao održavanje čistoće i pripremanje obroka. Tu su i bebine potrebe, koje su veeelike! Napravite podjelu kućanskih poslova u koje je uključena i briga o djetetu.

Svađa oko kućnog budžeta!

Financijski problemi mogu biti stalni uzrok svađa kod mnogih parova i koji nisu roditelji, nego samo žive zajedno. Dodamo li još troškove vezane uz potrebe bebe i manji priliv prihoda, jer je jedan roditelj na porodiljnome, nije čudno što novac može ‘zapaliti’ vatru. Štednja i priprema za ovo razdoblje vrlo su važni koraci.

Anksioznost

Potpuno je uobičajeno da novopečeni roditelji budu preopterećeni i nesigurni kada se rodi beba. Konstantno se bore s pitanjima: ‘Činim li pravu stvar? Što ako nešto napravim loše? Je li beba sita?’ Takve misli mogu izazvati tjeskobu i dovesti do svađa u vašoj vezi.

Anksioznost je uobičajena kod novopečenih roditelja, ali proturječne informacije na koje nailaze mladi roditelji velik su problem. Roditelji obično uspoređuju svoje iskustvo s tuđim i misle da sigurno rade nešto pogrešno ako njihova beba ne spava iako rade sve što im je rečeno, dok beba njihovih prijatelja pod istim uvjetima spava kao top.

Usporedbe su općenito beskorisne i nemaju smisla. Svaka beba je jedinstvena i dokle god raste i napreduje te dostiže svoje razvojne prekretnice, sve je uredu. Komunicirajte s drugim roditeljima, tražite i dajte podršku. Upoznajte svoje dijete i opustite se.

Različita odgojna uvjerenja

Unatoč tome koliko ste dugo zajedno kao par ili koliko mislite da se poznajete – razlike u mišljenjima mogu nastati kada na svijet dođe vaše zajedničko dijete.

Može se dogoditi da jedan roditelj očekuje da će sve ostati isto samo uz novog 'člana', ali drugi smatra da su djetetove potrebe (fizičke i emocionalne) uvijek na prvome mjestu, i to uzrokuje neslaganje. Ili, jedan roditelj smatra da je zajedničko spavanje s bebom ‘must’, dok drugi roditelj zahtijeva odvojeni krevet ili čak sobu. Svaki roditelj ima pravo na svoje ideje o roditeljstvu. U konačnici, morate razgovarati o svojim stavovima i postići dogovor o tome kako ćete odgajati dijete.