Naravno, kada jedan, doduše mali čovjek izađe kroz vaš najintimniji otvor na tijelu, da to ne može proći kao da se baš ništa nije dogodilo, ma kako god vi bili rastezčljivi, koliko god masirali svoju međicu i koji god da vam je to porod u nizu.

Iako porođaj za vašu vaginu nije baš najugodniji, ona to može dobro podnijeti. Dakako, vagina je fiziološki podnosi traumu poroda, ali do njezina oporavka može proći čak i godinu dana.

Dakle, što možete očekivati nakon poroda?

1. Vaša vagina može biti suša nego prije.

Tijekom trudnoće povišene razine određenih hormona, uključujući estrogen, kolaju vašim tijelom. Zatim, nakon što rodite, estrogen naglo opada, što može dovesti do suhoće rodnice. Estrogen pomaže u održavanju vlažnosti vaginalnog tkiva, a bez dovoljno estrogena, ne samo što nećete imati istu razinu vlage, vaše vaginalno tkivo može se smanjiti i postati tanje.

Ako ne dojite, vlažnost u vagini može se vratiti na normalu u roku od nekoliko tjedana. No dojenje može zadržati te razine estrogena niskim, zbog čega bi suhoća vaše vagine mogla trajati duže vremena. Nakon što prestanete s dojenjem, vagina bi se trebala prilično brzo vratiti u svoje normalno i hidratizirano stanje.

U međuvremenu, korištenje lubrikanata može pomoći ublažavanju nelagode tijekom seksa, ali vaginalna suhoća može biti vrlo neugodna i nevezano uz vaš seksualni život.

2. Vagina (a možda i međica) može biti bolna.

Tijekom poroda može doći do pucanja međice, tako da je u tome slučaju oporavak ipak malo duži. Između 53 i 79 posto vaginalnih poroda prouzročit će neku vrstu pucanja međice. Bez obzira na to je li riječ o slabijem ili jačem pucanju ili čak zarezivanju međice, nakon poroda ćete neko vrijeme osjećati 'dolje' bol.

Kako biste ublažili bol u prvim tjednima nakon poroda, liječnici preporučuju da si stavljate hladne obloge, a dok je rana svježa, možete mokriti pod tušem, kako vas intimno područje ne bi peklo zbog doticaja s urinom. Faktor tvrde stolice također povećava bolnost intimnog područja. Pijte puno vode i jedite vlaknastu hranu kako biste imali mekaniju stolicu, što sprečava dodatno naprezanje anusa, a time i okolnog tkiva, kao što je međica.

tata u rađaonici
Shutterstock Bol prilikom poroda je toliko jaka da ponekad natjera žene da izgovore razne bizarne rečenice

3. Jako krvarenje.

Četiri do šest tjedana nakon poroda prolazite fazu jakog krvarenja, koje počinje s jarko crvenom krvlju, koja potom prelazi u roskastu pa smeđu i, na kraju, žućkastu. Također, ova je krv intenzivnijeg mirisa od uobičajene menstruacijske.

4. Možda ćete imati ožiljak.

Ako ste nakon vaginalnog porođaja imali zarezivanje međice, vjerojatno će vam ostati ožiljak. No veliki i izbočeni ožiljci mogu prouzročiti bol tijekom seksa. Većina ih zacijeli tijekom vremena.

5. Vaša menstruacija može postati obilnija ili oskudnija.

Trudnoća stavlja vaše hormone u disbalans i vaše se tijelo mora resetirati nakon što se beba rodi. Dojenje uzrokuje niske razine estrogena zbog čega je možda nećete vidjeti veći dio razdoblja u kojem dojite. Kada vam se vrati menstruacijski ciklus, vaša krvarenja mogu biti obilnija ili oskudnija. Ako vam je vaš estrogen niži nego što je bio prije trudnoće, sluznica maternice može biti tanja pa su krvarenja oskudnija. Ako vam je estrogen malo viši, sluznica vam je deblja, a time je i mjesečnica obilnija.

6. Vaša vagina nakon trudnoće može biti malo opuštenija i šira (a možda i ne).

Da, vaša bi vagina nakon poroda mogla biti nešto šira ili opuštenija nego što je bila u prošlosti. Slabije vaginalne mišiće nakon poroda možete doživjeti kao opušteniju vaginu, a u tom slučaju Kegelove vježbe ili Kegelove kuglice mogu vam pomoći da malo ojačate njezine mišiće.

Da biste radili Kegelove, jednostavno stisnite mišiće dna zdjelice i držite ih pet sekundi, a zatim otpustite pet sekundi. Stisnite, držite, otpustite, ponovite. Radite sve do kontrakcije mišića po 10 sekundi i opuštanja 10 sekundi. Cilj vam je najmanje tri serije od 10 ponavljanja dnevno.

Pazite da se usredotočite samo na zatezanje mišića dna zdjelice, nemojte savijati mišiće trbušnjaka, bedara ili stražnjice. I ne zaboravite disati!

7. Možete se popiškiti dok se smijete, kašljete, skačete ili čak samo hodate nizbrdo.

Porod također može utjecati na mišiće i živce koji kontroliraju vaš mjehur i uretru, a sve to može dovesti do nekotroliranog mokrenja tijekom hodanja, skakanja i smijeha. I ovdje mogu pomoći Kegelove vježbe, ali ako ne osjećate znatno poboljšanje, svakako razgovarajte sa svojim.

8. Možda ni intenzitet orgazma neće biti isti.

Tijekom orgazma, mišići vagine i maternice proizvode snažne, ritmičke kontrakcije koje su izvor užitka... Ako vam je dno zdjelice oslabilo zbog poroda, kontrakcije možda više neće biti tako jake, pa ćete smatrati da vam orgazami nisu snažni kao prije. No ne gubite nadu! I ovdje pomažu Kegelove vježbe.

9. Vaša stidnica može promijeniti boju.

Često vidimo promjenu boje na stidnici – ne nužno unutar vagine – posebno na stidnim usnama i na međici. Što je tijekom poroda došlo do veće traume tkiva, veća je oscilacija u boji.

Iako neke od ovih promjena mogu biti frustrirajuće, pokušajte se sjetiti da one apsolutno ne znače da s vama nešto nije u redu, već samo da je vaša vagina prošla kroz potpuno prirodnu promjenu nakon što ste učinili nešto prilično nevjerojatno. Donijeli na svijet jedan novi život.