Dolazi vrijeme blagdana, kad odvajamo više vremena za obitelj i najbliže osobe u životu, a imati nešto slatko na stolu, važna je stavka svakog okupljanja. Da ne govorimo da djeca vole svoje ručice 'uvaljati' u tijesto i, naravno, kad kolačići budu gotovi, dobro se osladiti.

Možda želite ove godine kao desert ponuditi neke zdravije varijante keksića, ali koji nisu prezahtjevni za pripremu niti u sebi sadrže sastojke koji su preskupi ili, da biste ih nabavili, morate prevaliti put iza sedam mora i sedam gora.

Odabrali smo za vas keksiće, čiji su glavni sastojak zobene pahuljice, i medenjake koje doista nije teško pripremiti.

Čokoladni zobeni keksići

Sastojci

  • 2/3 šalice agavinog sirupa ili meda
  • ¼ šalice otopljenog kokosovog maslaca
  • 100 g tamne čokolade
  • 1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
  • ½ šalice maslaca od kikirikija
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 žličica prave vanilije
zdravi zobeni keksi
Shutterstock 

Priprema

Na laganoj vatri miješajte agavin sirup, kokosov maslac, čokoladu usitnjenu na kockice i cimet. Pustite da ključa tri minute, neprekidno miješajući.

Maknite s vatre i dodajte maslac od kikirikija, zobene pahuljice  i vaniliju pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Oblikujte kolačiće i stavite da se peku u pećnici na 180 stupnjeva, 10 minuta.

Zdravi medenjaci

Sastojci

  • šalica integralnog brašna
  • 2/3 šalice raženog brašna
  • 1/3 šalice meda
  • 1/3 šalice suncokretova ulja
  • korica limuna
  • ½ žličice sode bikarbone
  • cejlonski cimet
zdravi medenjaci
Shutterstock 

Priprema
Zagrijte i miješajte med i ulje tek toliko da se sjedine.

Zamijesite sve sastojke, zamotajte ih u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Oblikujte kolačiće i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 do 20 minuta.

Kolačiće možete ih preliti čokoladnom glazurom.