Palačinke su desert koji ne zahtijeva skupe namirnice, a ako ih obogatite zanimljivim preljevima i voćem, doista su neodoljive.

Kada ih najavite djeci za doručak ili večeru, veselju nema kraja. No jeste li ikad isprobali američke palačinke? Deblje su, manjeg promjera, ne zamatate ih, a neki tvrde da su im daleko ukusnije od onih koje mi pripremamo u našim kajevima. I ne, nije ih komplicirano napraviti. Donosimo recept u kojem kao mjeru koristite šalicu od 250 ml, što vam uvelike olakšava pripremu.

američke palačinke
Shutterstock 

Sastojci

(šalica 250 ml)

  • 2 jajeta
  • 10 g vanilin šećera
  • 20 g istopljeog maslaca (ili ulja)
  • jedna srednje velika jabuka
  • cimet
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica brašna
  • 10 g praška za pecivo 

Priprema

Ogulite jabuku, naribajte je i pustite da odstoji 15 minuta.

U posebne posude odvojite bjelanjke od žumanaca. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U žumanca dodajte vanilin šećer i dobro izmiješajte mikserom. Potom miješajući, dodajte rastopljeni maslac. Sve pjenasto umutite mikserom. Dodajte mlijeko.

Izmiješajte brašno i prašak za pecivo, pa postupno, miješajući mikserom, dodajte u smjesu od žumanaca, maslaca i mlijeka.

Ocijedite naribanu jabuku i pomiješajte s cimetom. Potom je dodajte u smjesu

Na kraju, mješajući pjenjačom ili kuhačom dodajte snijeg od bjelanjaka. Važno je ručno i polagano umiješati snijeg od bjelanjaka jer palačinkama daje rahlost i prozračnost.

Od napravljene smjese ispecite palačinke. Smjesa će biti nešto gušća od one za obične palačinke pa ćete zato od jedne zaimče smjese dobiti palačinku manjeg promjera.