Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 NAČINA KAKO IZBJEĆI BLAGDANSKI STRES: Smanjite očekivanja pa nećete Božiću oteti čaroliju

Autor Sanja Matasić

U želji da djeci omogućimo blagdanski ugođaj, često precijenimo svoje mogućnosti i snage.

 mama za božić Izvor: Shutterstock

Božićno vrijeme može biti najljepše doba godine... ali, budimo iskreni, ponekad si toliko 'natovarimo na leđa' da sami pokvarimo cijeli ugođaj. Kupnja, priprema božićnih aktivnosti, adventsko veselje... i Božić brzo izmakne kontroli. Često završite tako što potrošite previše novca i pretrpate svoj raspored božićnim aktivnostima. Cilj je učiniti Božić zabavnim i čarobnim, ali ponekad se stvarno dogodi da svojim nastojanjima stvorite sam nepotreban stres i frustraciju.

Ako si želite sve pojednostaviti i što više se opustiti, predstavit ćemo vam malo drukčiju perspektivu.

1. Pojednostavnite adventski kalendar

Možda želite razveseliti djecu s hrpu sitnih poklončića na advenstkom kalendaru, svaki za jedan dan. Da, to je zabava koja bi ih mogla razveseliti... ali ne svih dana Adventa. Iskreno, koliko od tih poklončića bi moglo koristiti, a koliko će ih završiti u kutiji za igračke ili u kutu sobe, da ne kažemo ispod kreveta? Bolja je varijanta adventski kalendar s čokoladicama ili, još bolje, s inspirativnim porukama. Poruke su dobra varijanta jer djeci možete napisati zanimljive afirmativne poruke ili male zadatke ljubaznosti te ih motivirati da budu bolji jedni prema drugima.

2. Neka djeca izrade ukrase za Božić

Jednom kada vaša djeca budu dovoljno velika da se sama izrađuju ukrase i osmišljavaju ukrašavanje, dopustite im tu zabavu. U ovu akciju možete krenuti već početkom Adventa, važno je da im nabavite dovoljno materijala od kojih mogu izrađivati ukrase. Super način da stvorite blagdanski ugođaj u svome domu, da djecu potaknete na kreativnost i, u konačnici, da jednu veliku obavezu skinete sa svoga popisa. Ako želite biti dio, zajedničko vrijeme možete uložiti u zajedničku kreativnost pa se pridružiti klincima u dekoraciji.

3. Ne morate glumiti Djeda Božićnjaka

Priča o Božićnjaku jest čarolija sama po sebi, ali koliko je opterećenja tada na vama? Jer, klinci očekuju čudo. Ako napišu pismo, samo će se razočarati ne dobiju li ono što su poželjeli. Razmislite po tome da im kažete istinu od Djedici i da on ostane samo lik iz bajke. Neka Božić postane međusobno darivanje i iskazivanje pažnje, zajedničko provedeno vrijeme i prilika da jedni drugima pokažete ono što niste stigli tijekom ostatka godine.

4. Kupujte online!

Poštedite se gužve, frustracije, općenito božićnog ludila po shopping centrima. Darove za svoje najbliže možete naručiti i ranije, naravno, online!

 božićno drvce Izvor: Shutterstock

5. Razmislite o umjetnom drvcu!

Ovo može zvučati kao bogohuljenje, ali kad bolje razmislite, pronaći drvce zna biti prava gnjavaža. Nije čak problem pronaći ga i dovući kući, nego što s njim kada ga treba raskititi. Ono se počinje trusiti, morate ga baciti u određeni otpad... i sve ostalo. Umjetno drvce vas lišava svega toga, samo ga izvadite, sastavite, i to je to. Opet, ako ste od onih kreativnijih, zašto ne izradite od nekih recikliranih materijala vlastito drvce? Treba uložiti malo truda, ali je zabavno.

6. Ne idite na Pinterest!

Pinterest je sjajan i prekrasan i ima stvarno lijepih stvari kojima se možete nadahnuti, ali želite li Božić učiniti jednostavnim? Pa, nemojte ga proučavati. Neizbježno ćete početi osjećati pritisak i upast ćete u zamku da pošto-poto svojoj djeci morate proizvesti čarobne božićne uspomene – a ovo je formula da Božić nikako ne bude zabavan.

7. Ne kvarite božićnu čaroliju pokušavajući napraviti božićnu čaroliju

Božić je sam po sebi čarobno doba godine pa nema potrebe da ga dodatno uljepšavate. Odaberite nekoliko zabavnih aktivnosti sa svojom djecom, ali nemojte se osjećati kao da morate izvesti sve božićne aktivnosti. Jer, to može rezultirati samo uništavanjem božićne čarolije i vašom frustracijom.

Možda će vas zanimati

Najnovije