Jedna slastica koju definitivno vole i mladi i stari, a naše je tradicionalno jelo su fritule. Ima nekoliko načina kako da pripremite bazu tijesta, a mi vam dajemo ideju kako da ih malo oplemenite. Ako ste vi i djeca ljubitelji jabuka i cimeta, možete ove sastojke dodati u tijesto.

Sastojci

  • 1 jaje
  • 180 g tekućeg jogurta
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica rakije ili ruma
  • prstohvat soli
  • 200 g pšeničnog glatkog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 naribana jabuka
  • žličica cimeta

Priprema

Naribajte jabuku, pospite jednom žlicom šećera i pustite da odstoji 10-ak minuta kako bi pustila vodu. Potom je ocijedite rukama.

Pjenjačom umutite jaje, jogurt, šećer, vanilij šećer, rakiju, sol i cimet. Dodajte naribanu i ocijeđenu jabuku pa izmiješajte. Potom postupno dodajte brašno i prašak za pecivo, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.

Nakon što se u dubljoj tavi zagrijete ulje, u svaku ruku uzmite malu žličicu. Žličice umočite u lonac s uljem. Jednom žličicom zagrabite smjesu i držite je iznad tave dok drugom žličicom pogurnite smjesu u ulje. Imajte na umu da se fritulama uslijed topline povećava volumen pa nemojte pretrpati tavu.

Kad jedna strana porumeni, viljuškom ih okrenite na drugu stranu. Nakon što su gotove, još tople ih pospite šećerom i poslužite.