NE TREBA KOMPLICIRATI: Jednostavne, a nutritivno bogate ideje za školske užine

I sendvič može biti dobra užina, ako ga napravimo od dobrih sastojaka.

Shutterstock

Neka djeca nemaju mogućnost primanja užine u školi, a kako bi izbjegli stalne djetetove posjete pekarama i fast food mjestima, roditelji se odlučuju za pripremu užine kod kuće. Iako su društvene mreže prepune savršeno pripremljenih paketića za užinu, i sasvim jednostavna, ali nutritivno bogata užina, dovoljna je da dijete zadovolji svoje potrebe i dočeka ručak ili večeru kod kuće.

Uključite dijete u pripremu

Krajem tjedna planirajte kupovinu namirnica za užine koje će dijete nositi u školu sljedeći tjedan. Tako ćete smanjiti svakodnevni stres uzrokovan smišljanjem i kupovinom.
Neka dijete sudjeluje u pripremi, sjeckanju i pakiranju užina. Napravite od toga mali ritual, pogotovo ako imate izbirljivca. Ovako mu dajete priliku da se upozna s različitim namirnicama, ali i da predloži ono što želi.

Neka užine budu jednostavne, ali napravljene od cjelovitih namirnica, po mogućnosti bez previše procesiranih namirnica. Idealno bi bilo da su u užinama zastupljene bjelančevine ( mlijeko, meso, jaja, grahorice), zdrave masnoće ( jogurt, avokado, sjemenke) i neko voće ili povrće.

Shutterstock 

Jela koja jedete i doma

Sendvič je jednostavan izbor za užinu, a možete ga napraviti u nekoliko zdravijih varijati. Pripazite da ga radite s kvalitetnim kruhom, po mogućnosti bez aditiva. Dobar je izbor i kruh od kiselog tijesta ili domaći, sa sjemenkama.

Mazati ga možete sirnim ili mliječnim namazom pa posipati mljevenim sjemenkama, humusom ili tahinijem, uz dodatak salate i omiljene djetetove kobasice ili sira. Osim sendviča, djetetu možete servirati i domaću savijaču od sira i povrća ili domaće slane muffine od kukuruznog brašna, povrća i šunke.

Djeci za večeru možete ispeći slane palačinke s dodatkom ribanog povrća ili popečke od povrća i zobenih pahuljica koje dijete onda sutradan može nositi u školu i jesti uz jogurt.

Nastojte da u kutiji za užinu glavni obrok bude slani, a uz to djetetu možete staviti slatki dodatak poput omiljenog svježeg ili suhog voća koje uvijek kombinirajte s orašastim plodovima ili sjemenkama. Omiljeni keks koji dijete odabere, također se može naći u kutijici za užinu.