Možete ih koristiti za pripremu doručka, kao kašu sa suhim voćem i orašastim plodovima, možete od njih raditi zdrave keksiće i energetske pločice, možete ih stavljati u variva, od njih raditi sarmu i mesne okruglice, različite zdrave povrtne popećke. Zobene pahuljice su zahvalne za slatku i za slanu varijantu jela.

Evo 9 razloga zbog kojih biste trebali uvrstiti ovu namirnicu na svoj obiteljski jelovnik!

Jačaju imunitet Zobene su pahuljice bogate beta-glukanom koji se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom I stimulatorom umunološkog sustava, a pokazao se učinkovitim i kod  smanjenja upalnih procesa u organizmu. Poboljšava protok neutrofila do infekcije i njihovu sposobnost eliminiranja bakterija.

Blagotvorno djeluju na probavu Jedan od preduvjeta zdrave probave je prehrana bogata biljnim vlaknima jer smanjuju nadutosti i zatvor.

Stabiliziraju šećer u krvi Zobene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks pa je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan.

Snižavaju kolesterol Beta-glukan, koji sadrže zobene pahuljice, pomaže također u snižavanju kolesterola. Jeste li znali da šalica zobenih pahuljica dnevno smanjuje vrijednost kolesterola za 8 do 23%.

Pospješuju mršavljenje Zobena kaša je idealan doručak ako želite smanjiti tjelesnu težinu jer vlakna iz zobi daju osjećaj punine u želucu, dok beta-glukan pomaže u smanjivanju apetita.

Daju izdržljivost Budući da su izvrstan izvor ugljikohidrata i proteina, pružaju dovoljno energije za intenzivnije tjelesne napore. Ako ih konzumirate sat vremena prije treninga, dokazano je da povećavaju performanse i povoljno utječu na rad metabolizma.

Smanjuju rizik od raka debelog crijeva Znanstvene studije su pokazale kako hrana bogata biljnim vlaknima smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva. Potvrđeno je i kako avenantramid – antioksidans iz zobi – smanjuje širenje stanica raka debelog crijeva.

Povoljno utječu na rad srca Kako su zobene pahuljice bogate i omega-3 kiselinama, folnom kiselinom, kalijem i kalcijem, koji utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava, konzumacijom zobenih pahuljica smanjuje se šansa od zatajenja srca.

Djeluje smirujuće Zobene pahuljice, zbog melatonina, kompleksnih ugljikohidrata, triptofana te B6 vitamina, koji potiče proizvodnju serotonina – hormona sreće, djeluju umirujuće na cijeli organizam pa su dobar izbor i za večeru.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock