Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polazak u prvi razred: 5 zlatnih savjeta za roditelje

Roditelji se mjesecima i sami pripremaju kako bi čim lakše prihvatili da njihovo maleno dijete postaje školarac, a pritom trebaju na to pripremiti i dijete. U cijeloj toj priči potražili smo savjete od učiteljice Marije Vlahović

Polazak u prvi razred mnogima je jedno od najintenzivnijih razdoblja u životu. Ne samo učenicima, već i roditeljima koji ih moraju kvalitetno pripremiti za novo poglavlje njihova života. Roditelji se mjesecima i sami pripremaju kako bi i oni čim lakše prihvatili da njihovo maleno dijete postaje školarac. Mnogima je to znak odrastanja, djeca počinju dobivati prave obaveze i odgovornosti. Prvi razred nosi novo okruženje, novu okolinu, nove ljude, nove radne navike, nove životne priče. U cijelom tom kaosu emocija, priprema, iščekivanja, sitne tuge i radosti, roditeljima bi dobro došlo nekoliko savjeta koji će i njima i novim školarcima olakšati proces kojeg započinju.

  1. KVALITETNO SE PRIPREMITE

Pod pojmom „kvalitetne pripreme“ podrazumijevam više različitih stvari. Naravno, nužno je djetetu osigurati školsku torbu, knjige, školski pribor i ponešto odjeće i obuće koja će ga grijati u zimskim mjesecima. No, vjerujte mi, to nije najvažnija priprema koju roditelj mora odraditi prije nego što svoje dijete pošalje po prvi put u školu. Obrazovanje je ključ. Pročitajte koju knjigu o učenju i školama, razgovarajte s roditeljima koji već imaju djecu u sustavu školovanja, pogledajte video sa savjetima, već i čitanje ovog članka je korak naprijed. Doznajte sve informacije koje su vam potrebne da sebe i svoje dijete kvalitetno pripremite za nove izazove koje školovanje donosi. Na koji način razgovarati i raditi s djetetom, kako mu objasniti što ga čeka, kako razviti partnerstvo s učiteljima. Nekoliko temeljnih informacija nikome nikada nije naštetilo, ali pomoglo sigurno jest.

  1. RAZGOVARAJTE S DJETETOM

Nakon što ste sakupili određeno predznanje, vrijeme je da ga primjereno prenesete svome djetetu. Ipak je ono glavni subjekt koji ulazi u jedno potpuno novo i intenzivno poglavlje svoga života. Neopisivo je važno djetetu prenijeti osjećaj uzbuđenja i pozitivnog iščekivanja. Osvijestite da vas dijete sluša u svakom trenutku. Nema ništa gore nego kada se u razgovoru s prijateljima „požalite“ kako dijete kreće u školu i sada slijedi pravo „mučenje“. Dijete čuje, ono upija, prati, imitira. Razgovarajte s njim nasamo, prije odlaska u školu i za vrijeme školovanja. Recite mu kako će upoznati mnogo prijatelja, kako ga čekaju nove avanture, kako se treba ponašati u školi, kako se ponašati ispred starijih osoba, koliko će novog znanja usvojiti! Sve su to prekrasne stvari koje školovanje nosi. Naravno, upozorite ga kako će biti novih obaveza, zadaća, učenja i da od toga ne treba bježati. Dijete mora svjesno i spremno, bez straha i upitnika iznad glave, ući kroz školska vrata.

  1. RAZGOVARAJTE S UČITELJEM

Prije nego što škola počne dijete prolazi proces pedagoško-psihološke analize. To je vrijeme kada već možete „uloviti“ učitelja nasamo i pitati ga sva pitanja koja vam nisu jasna. Prikupite informacije koje su važne, a koje možda niste znali. Isto tako, kada počne škola, budite redoviti na informacijama. Barem 2-3 puta u polugodištu posjetite učitelja i provjerite kako napreduje vaše dijete. Treba li obratiti pozornost na što ili poraditi na čemu. Trudite se maksimalno razviti partnerski odnos s učiteljem koji će se temeljiti na međusobnom poštovanju i uvažavanju. Vjerujte da je to za dobrobit vašeg djeteta i da su obje strane vrlo važni čimbenici u njegovu životu.

  1. ODMAH UČVRSTITE RADNE NAVIKE

Prvi je razred mnogima i prvi put da se susreću s pojmom radno i slobodno vrijeme. Radne navike moraju se razvijati već prvoga tjedna od polaska u školu. Dijete se prije polaska u školu mora pripremiti i ono mora znati da se od njega očekuje ispunjavanje određenih „radnih“ obaveza. Domaća zadaća idealan je primjer na kojem dijete može naučiti kada se radi, a kada se odmara. Odmah s djetetom utvrdite vrijeme pisanja zadaća i vrijeme učenja. To može biti odmah nakon škole (ručka), a može biti i nakon odmora. Već ćete sami osjetiti kada dijete najbolje funkcionira. Nije dobro forsirati ga, radije pratite njegov tempo. To će mu kasnije pomoći u razvijanju radne navike i stvaranju osjećaja odgovornosti prema svojim dužnostima.

, Image: 158328112, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image
  1. PROVODITE KVALITETNO SLOBODNO VRIJEME

Slobodno vrijeme je veoma važno za dijete od najranijeg razdoblja pa sve do kraja školovanja, ali i dalje u životu. Obitelj je prva okolina u kojoj dijete uči provoditi slobodno vrijeme pa je ona i prva koja ga mora tome naučiti. Jednako kao što ste utvrdili vrijeme za pisanje zadaće i učenje, tako utvrdite vrijeme za odmor i rekreaciju. Danas živimo u razdoblju digitalne tehnologije pa djeca sve više žele provoditi vrijeme ispred ekrana. To je u redu u manjoj količini. Njihovo slobodno vrijeme trebalo bi se sastojati od sporta, šetnje s vama, igranja na zraku s prijateljima ili jednostavno čitanja nekog zabavnog štiva. Takve aktivnosti doprinijet će boljem razvijanju tijela, mozga i, u konačnici, boljem raspoloženju.

Tekst: Marija Vlahović, mag. prim. educ., Youtube kanal Školska misao

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije