Dr. Kelly Fradin, pedijatrica s diplomom Harvarda i majka dvoje djece, za portal CNBC je otkrila kojih 5 stvari izbjegava kada su njezini mališani bolesni.

1. Ako imaju temperaturu, a spavaju, nikad ih ne budim zbog lijekova
San je važan za ozdravljenje, oporavak i rast. Iako je zastrašujuće kada vaše dijete ima temperaturu, ako mu je ugodno i ako se odmara onda ne zahtijeva lijekove hitno ovog trenutka. Dopuštajući im da se odmore, moguće je da će njihov imunološki sustav biti bolje opremljen za obavljanje svog posla i pomoći u borbi protiv virusa.

2. Nikada ne oklijevam dati im lijekove za snižavanje temperature ako vidim da je potrebno
Ako vaše dijete ima temperaturu i diše brže ili teže, pije manje tekućine ili ima problema sa snom, ne bih oklijevala dati im široko korištene, sigurne i učinkovite lijekove. Ali ako ustanovite da ove lijekove dajete tri ili četiri puta dnevno, dulje od tri dana, vrijeme je da posjetite liječnika.

3. Nikada se ne fokusiram na broj na toplomjeru, već na njihov izgled
Toplomjeri nisu najprecizniji. Primila sam brojne uspaničene telefonske pozive od roditelja koji vide visoku brojku. Ali pogledajte svoje dijete prije nego što počnete paničariti. Ako se osjećaju dobro, normalno dišu i hidrirani su, vjerojatno nije ništa hitno. Međutim, ako izgledaju jako bolesno, a vaš termometar kaže da nemaju vrućicu, možda će ipak trebati liječničku pomoć.

4. Ne koristim ništa protiv kašlja osim meda
Lijekovi protiv kašlja poput kodeina ili dekstrometorfana mogu učiniti više štete nego koristi, a Američka pedijatrijska akademija ih ne preporučuje. Za djecu stariju od godinu dana koristim isključivo med ili sirup protiv kašlja s medom kao glavnim sastojkom. Pokazalo se da djeluju jednako dobro kao i drugi lijekovi, ali s manje rizika.

5. Nikada ne mjerim dozu lijeka žličicom
Gotovo 700 tisuća djece svake godine ima problema zbog lijekova. Mala su djeca u najvećem riziku. Tu je i složenost doziranja tekućih lijekova. Doze za djecu ovise o dobi i težini. Žličice su različitih veličina, a čajne i jušne žlice se također miješaju. Radi sigurnosti, uvijek dajem informacije o doziranju u mililitrima kako bih povećala preciznost i spriječila pogreške.

Kako ublažiti kašalj kod bebe i djece?
Shutterstock Pedijatrica otkriva kako kašalj najčešće nastoji ublažiti medom