Snimka koja ovih dana kruži internetom i koja je šokirala javnost na ovim prostorima navodno je nastala 1981. godine, a u njoj učenici trećeg razreda jedne osnovne škole u Beogradu govore o tome koliko ih često tuku roditelji.

Jedan od najpoznatijih ruskih psihologa Mihail Labkovski, koji iza sebe ima 40 godina iskustva, otkriva što se događa u mozgu djeteta nakon što ga roditelj istuče.Ako sam roditelj postane izvor stresa, tada dijete to nasilje neće doživljavati kao opasnost. Drugim riječima, nema stresa, njemu je to "normalno", sve je u redu, tako mora biti jer to dolazi od strane roditelja.

I što će se dogoditi ako dijete dođe u kontakt sa stvarnom prijetnjom odrasle osobe? Odgovorit ću vam s psihološke, a ne s fiziološke strane. Postoje dva scenarija: dijete će postati agresor ili žrtva.

Tući dijete znači slomiti mu vjeru u život. Molim vas da smognete snage u sebi i shvatite koliko je pogrešno tući djecu! Moguće je da ste i sami u djetinjstvu dobili batine, a vjerojatno se i danas sjećate tih batina kao najbolnije stvari u svom djetinjstvu. Prijatelji, ovo je vrlo ozbiljna i vrlo važna tema. Iskreno se nadam da razumijete o čemu govorim", objasnio je stručnjak.

Psiholog otkriva što se događa s djetetom kada ga tučemo
Shutterstock Tući dijete znači slomiti mu vjeru u život, kaže psiholog