Iako se nadamo da vam prvih nekoliko mjeseci bebina života neće trebati, ipak ćete morati kod kuće u pripremi imati termometar za mjerenje tjelesne temperature. Nekad davno je kupovina termometra bila jednostavna – u ljekarnama je postojao jedan jedini model i to onaj živin. Danas je na raspolaganju puno više opcija što roditelje čini zbunjenima. Prilikom odabira termometra za bebu u obzir morate uzeti nekoliko stvari:

1. Mora biti točan i precizan kako ne bi krivo očitao tjelesnu temperaturu vaše bebe
2. Mora biti jednostavan za korištenje
3. Dovoljno kvalitetan da potraje nekoliko godina

shutterstock_339058301.jpg
Shutterstock 

A vrste termometra su:

DIGITALNI
Brzi su i jednostavni za upotrebu i liječnici ih najviše preporučuju. Njime možete mjeriti tjelesnu temperaturu ispod pazuha djeteta (aksilarno), oralno i rektalno. Većini treba manje od deset sekundi da očitaju vrijednost.

shutterstock_1470519200.jpg
Shutterstock 

GALIJEV
Ako ste naviknuli na stare živine termometre onda ćete se vjerovatno odlučiti za galijev. Naime, živu koja je štetna za zdravlje i okoliš zamijenio je ekološki prihvatljiv metal galij. I ovaj termometar treba protresti prije upotrebe, može se koristiti rektalno, oralno i ispod pazuha no nedostatak je što mjerenje traje četiri minute, a beba će rijetko toliko dugo biti mirna.

shutterstock_1692281080.jpg
Shutterstock 

BESKONTAKNTI INFRACRVENI
Koriste se za brzo i neinvazivno mjerenje temperature na čelu no ne uključuju nikakav kontakt s površinom tijela. Temperatura se mjeri infracrvenim zrakama, a vrijednost se može očitati u nekoliko sekundi. No treba imati na umu moguća odstupanja u mjerenju.

TERMOMETAR ZA UHO
Bilježe temperaturu pomoću sonde koja se nježno stavlja u uho. Međutim ušni termometri se ne preporučuju bebama mlađim od šest mjeseci.

shutterstock_1535366270.jpg
Shutterstock 

TOPLOMJER DUDA
Digitalni toplomjer koji se poput dude stavlja djeci u usta. Ovisno o proizvođaču karakteriziraju ga visoka točnost i brzina mjerenja temperature.

Važno!

Tri su glavna mjesta koja koristimo za mjerenje temperature tijela kod beba i malene djece – usta, pazusi i rektalni otvor. Unatoč tome rektalno mjerenje se i dalje smatra najpouzdanijom metodom.