Ako kao i većina roditelja slušate savjete prijatelja, Googlea ili vlastitih roditelja morate znati da možda nemaju najpouzdanije i najnovije informacije. Liječnici su jedini relevantni izvor informacija kada je zdravlje djeteta u pitanju. Stoga im se obratite s povjerenjem i prestanite raditi stvari kojima štetite djetetu. Bill Bush, glavni pedijatar u dječjoj bolnici u Michiganu za portal Parents je otkrio kojih 9 stvari posebno ljute liječnike.


1. Prestanite tražiti medicinske savjete na internetu
Kad ste izbezumljeni zbog simptoma obično se prvo obratite dr. Googleu no nemoguće je djetetu dati dijagnozu putem interneta. Umjesto toga, iznesite svoje sumnje liječniku.

2. Prestanite ići na hitnu za svaku sitnicu
Osim u ekstremnim hitnim slučajevima, telefonski poziv u liječničku ordinaciju riješit će sve. Na nama je da utvrdimo postoji li alternativno mjesto na koje vas možemo poslati.


3. Prestanite tražiti antibiotike
Prirodno je željeti da djeci bude bolje što je prije moguće, ali dr. Bush kaže da antibiotici nisu uvijek najbolje rješenje. "Prehlada i kašalj ne liječe se antibioticima. Osim toga, prečesto davanje antibiotika može dovesti do razvoja bakterija otpornih na antibiotike, protiv kojih se onda teže boriti“, ističe.

shutterstock_1820623634.jpg
Shutterstock Prečesto davanje antibiotika može dovesti do razvoja bakterija otpornih na antibiotike, kaže stručnjak

4. Prestanite odbijati cijepljenje
Dok neki roditelji hrle po lijekove, drugi se plaše cjepiva. Čak i ako se roditelji slažu da su cjepiva dobra, zabrinuti su zbog davanja više njih u isto vrijeme. "Postoje vrlo čvrsti dokazi da imunizacija sprječava mnoge smrtonosne i iscrpljujuće dječje bolesti. Problem s odgađanjem cjepiva, osobito kod beba, je što su djeca tada dulje nezaštićena“, kaže doktor.

5. Prestanite im dopuštati da provode vrijeme pred ekranom
Ekrani su sada sastavni dio naših života, no unatoč tome dr. Bush kaže da djeci morate osigurati vrijeme za igru na otvorenom, za vježbanje, za interakciju s drugom djecom licem u lice. "Potaknite djecu da se osobno igraju s prijateljima umjesto da si šalju poruke ili igraju video igrice online", kaže.

6. Prestanite govoriti da je dijete prehlađeno zato što je predugo bilo vani
Ovo je jedan mit koji jednostavno neće izumrijeti. Vaše se dijete neće prehladiti ako bez jakne 10 sekundi prošeće do auta. "Virusne bolesti kao što je prehlada javljaju se zbog širenja klica - djeca sve dodiruju, a zatim prstima pipkaju oči, nos i usta. Činjenica je da se zimi više širi bolest, ali ne zbog niskih temperatura vani, već zbog činjenice da su sva djeca zbijena u jednom malom prostoru tijekom cijelog školskog dana", poručuje.

7. Prestanite preskakati sistematske preglede
Prevencija bolesti je najvažnija kada je riječ o brizi o zdravlju. Liječnici tako na vrijeme mogu uočiti, primjerice, probleme sa sluhom i vidom, šumove na srcu, povišen krvni tlak, djecu koja ne rastu i probleme kralježnice poput skolioze.

8. Prestanite djetetu čistiti uši štapićima
Možda mislite da pomažete higijeni, ali zapravo samo gurate vosak dalje u uši. Umjesto toga, neka malo vode tijekom kupanja uđe u djetetove uši, jer bi vlaga trebala pomoći vosku da se prirodno oslobodi.

9. Ne opterećujte se (previše) temperaturom djeteta
Može biti alarmantno kada dijete dobije temperaturu, ali ona je izrazito opasna samo kad je riječ o novorođenčetu. Postoje iznimke, naravno. Svaka temperatura iznad 40 može zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. Groznice koje traju više od pet dana također mogu biti razlog za zabrinutost. Međutim, to su iznimke, a ne pravilo.

shutterstock_1809159763.jpg
Shutterstock Djeca se neće prehladiti zato što su vrijeme provela vani, na hladnom zraku