Djetetova bolest, čak i obična prehlada, za roditelje može biti stresna jer utječe na djetetovo raspoloženje, apetit i opće stanje. Mnogi roditelji simptome svoje djece pretražuju po internetu, nastojeći sami dati neku dijagnozu i tako si olakšati, drugi pak za svaku bolest vode dijete na hitnu, dok su neki prilično nonšalantni prema djetetovim tegobama. Pedijatri za magazin Parents govore što bi roditelji odmah trebali prestati raditi kad je riječ o bolesti njihovog djeteta.

Ne guglajte simptome

Roditelji vole guglati simptome bolesti svoje djece. Strah je velik, a pretraživanje interneta čini se kao najbrži način za dolazak do odgovora i smirenja. Ipak, guglajući se roditelji rijetko umire, a češće uznemire. Nemoguće je dijagnosticirati djetetovo stanje na internetu i liječnici savjetuju roditeljima da ne pokušavaju biti liječnici već da dijete dovedu stručnjaku na pregled.

Ne odlazite na hitnu za svaku stvar

Osim u iznimnim situacijama, dovoljno je nazvati djetetovog liječnika i posavjetovati se. Ako se djetetu nešto dogodi na neradni dan, kontaktirajte dežurnu ambulantu ili hitnu pomoć pa tražite savjet. Izbjegavajte odlaziti na hitnu pomoć s djetetom za svaku temperaturu ili jači kašalj jer ćete vjerojatno satima čekati da vas netko pregleda, izmorit ćete i dijete i sebe, a hitna pomoć nije mjesto za rješavanje svakodnevnih bolesti već za hitna stanja.

Ne tražite antibiotike za svaku virozu

Postoje situacije u kojima su antibiotici opravdani i nužni, no u većini slučajeva dječjih bolesti, nema potrebe za njima jer je riječ o virusnim bolestima. Ako pedijatar ne prepiše antibiotik vašem djetetu, za to postoji razlog. Ne trčite odmah po drugo mišljenje i ne pokušavajte nabavljati antibiotike na svoju ruku. Njihovo nepropisno korištenje može učiniti veliku štetu.

shutterstock_258151634.jpg
Shutterstock 

Ne preskačite preglede

Svi živimo ubrzane živote i ponekad se ne sjetimo da je vrijeme za preventivne preglede kod zubara, okulista ili dermatologa, a isto činimo i djeci. Ako dijete ima određene tegobe koje liječnici tretiraju, ne preskačite dogovorene preglede i obavljanje pretraga. Ne čekajte da stanje postane alarmantno već reagirajte na prve znakove pogoršanja.

Ne živcirajte se previše zbog djetetove temperature

Dječja je temperatura izvor stresa mnogim roditeljima, no kad dijete preraste novorođenačku fazu u kojoj temperatura može biti ozbiljan problem, nema potrebe za prevelikom brigom. Temperatura je kod male djece simptom čest kao i curenje nosa, kašalj ili bol u grlu i ako se drži pod kontrolom, uglavnom nema razloga za brigu.