Znali smo da je upala srednjeg uha jedna od najčešćih bolesti kod djece, no nismo ni slutili koliko će muke zadati našoj maloj obitelji. Sve je krenulo kad je Leon imao otprilike godinu i pol. Tek je krenuo u jaslice i nekako je bilo očekivano da će, češće nego inače, biti bolestan. No to češće za nas je značilo gotovo neprestano. Tek što bi zbog upale uha popio jednu kuru antibiotika, nakon nekoliko dana predaha, nova upala uha i ... novi antibiotik.
Moram priznati kako mi se ideja da moj dječak svako malo pije antibiotik nije nimalo svidjela, ali – istini za volju – jaki bolovi zbog kojih je neutješno plakao smirili bi se već s prvom dozom. No, s prvom dozom antibiotika redovito bi stigao i novi problem – proljev.

shutterstock_322338254.jpg
Shutterstock 

I, uistinu, prilikom liječenja antibioticima kod dojenčadi i djece se češće može pojaviti nuspojava u vidu proljeva uslijed poremećaja ravnoteže crijevne mikrobiote. Antibiotici mogu smanjiti broj tzv. bifidobakterija kod djece za čak 40%. Ove bakterije žive u debelom crijevu, najbrojnije su u prvim mjesecima života, osobito kod djece koja doje (90% njihove crijevne mikrobiote sastoji upravo od bifidobakterija), no tijekom odrastanja taj se udio smanjuje, tako da kod zrele odrasle osobe iznosi samo oko 5%.
Zbog učestalih Leonovih proljeva, koji su pratili antibiotsku terapiju, pedijatrica nam je preporučila uzimanje probiotika i to upravo onih s dodatkom bifidobakterija. Odlučili smo se za Linex® Baby prašak, jer je jednostavan za upotrebu. Sadržaj vrećice pomiješali bismo s mlijekom, sokom ili mlakim čajem*, tako da Leon nije ni primijetio da nešto novo pije. Inače, 'težak' je kad treba uzeti bilo koji lijek ili pripravak protiv svoje volje, pa je ovo bilo elegantno rješenje. Iako smo Linex® Baby počeli koristiti kao terapiju protiv proljeva i nadutosti, ovaj probiotik u stvari je odličan proizvod i za njihovu prevenciju jer održava ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.
Pročitala sam podatak kako se više od 90% hormona sreće i oko 70% imunosnih stanica nalazi se u crijevima. Dakle, taj organ, kojeg se još naziva i našim „drugim mozgom“, u velikoj mjeri upravlja našim životom. Kako i sama često patim od nadutosti, jako sam se zainteresirala za temu zdravlja crijeva i, vidjevši da Linex® Baby prašak Leonu doista pomaže, počela sam i sama uzimati probiotik - Linex Forte kapsule. U knjizi 'The Clever Guts Diet', koja mi je – istraživajući ovu temu – slučajno došla u ruke, dr. Michael Mosley piše o svemu što se može dogoditi kad se poremeti prirodan sklad u crijevima, navodeći pad imuniteta, probleme s alergijama, promjene raspoloženja i višak kilograma kao ključne. Ovaj autor apostrofirao je i tri navike koje bitno određuju naše zdravlje i raspoloženje – san, fizičku aktivnost i uzimanje probiotika. Tako piše da već dvije noći manjka sna može smanjiti količinu dobrih bakterija u crijevima. Kad se samo sjetim koliko smo neprospavanih noći proživjeli zbog Leonovih proljeva tijekom antibiotske terapije!

shutterstock_322337936.jpg
Shutterstock 

Kako Leon odrasta, tako su – srećom – upale uha sve rjeđa pojava. U jednom trenutku, očajni zbog treće upale uha za redom, potražili smo i savjete homeopata. Na kraju se nismo odlučili za 'kuglice' koje nam je sugerirao, ali – slučajno ili ne – čim je doktor sugerirao i potencijalnu operaciju ugradnje ventilacijske cjevčice u bubnjić uha, upale su se znatno prorijedile. Liječnica nam je objasnila kako to nije neobično. Iako smo još vrlo oprezni i bojažljivo promatramo Leona čim se ručicama uhvati za uho, znamo da antibiotik ne mora nužno ići pod ruku s proljevom. Jer, zatreba li, tu je Linex® Baby prašak koji 'boosta' dobre bakterije i ne dozvoljava da ih uz antibiotik nepovratno izgubimo.

* Proljev u djece mlađe od šest godina treba se liječiti uz liječnički nadzor. Mliječno kisele bakterije u Linex Baby prašku za oralnu suspenziju su osjetljive na antibiotike te zbog toga Linex Baby prašak za oralnu suspenziju treba uzimati najmanje tri sata nakon uzimanja antibiotika. Linex Baby prašak za oralnu suspenziju se može uzimati cijelo vrijeme za trajanja simptoma.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Sponzorirani članak nastao u suradnji s tvrtkom Sandoz.

Izvori:
Probiotici i vaša obitelj. Bifidobakterije - zaštita našeg zdravlja od rođenja do starosti. Dostupno na: https://www.hr.linex-probio.com/probiotics-and-your-family/your-familys-health-article/old_bifidobacterium--protecting-your-health-from-birth/, pristupljeno 11.2022.
LINEX® Baby. Ravnoteža probave vašeg djeteta kreće iznutra. Dostupno na: https://www.hr.linex-probio.com/products/linex-baby/, pristupljeno 11.2022.
Sažetak opisa svojstava lijeka Linex Baby prašak za oralnu suspenziju. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno 11.2022.
dr. Michael Mosley: 'The Clever Guts Diet'. Dostupno na: https://www.simonandschuster.com/books/The-Clever-Gut-Diet/Dr-Michael-Mosley/9781501172748, pristupljeno 11.2022.