Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA LAKŠI SAN: Isprobajte ove jednostavne večernje rutine koje će smiriti i uspavati dijete

Autor Sunčica Got

Večernja rutina koja djeci pomaže zaspati uključuje zabavu i opuštanje.

 čitanje priča.jpg Izvor: Shutterstock

Mnogi se roditelji bore s večernjim tantrumima djece koja ne žele zaspati. Stručnjaci savjetuju kreiranje jednostavne večernje rutine koje će djetetu pomoći da se pripremi za san. Večernje aktivnosti imaju za cilj pomoći djeci da stišaju um i opuste tijelo. Svake večeri odvojite barem 20 minuta za obiteljsko druženje u pidžamama pa isprobajte neke od ovih rituala.

Ugasite sve elektroničke uređaje

Ne ostavljajte gledanje crtića za večer. Maknite mobitele, tablete, ugasite televizor i ne dajte da dijete prije spavanja gleda u plavu svjetlost koja će stimulirati njegov mozak i učiniti ga još budnijim.

Povežite se s djecom

Zajedničko gledanje televizije može se činiti kao povezujuća aktivnost, no u njoj nema nikakve interakcije između roditelja i djeteta. Ako dijete prije spavanja ne osjeti da ste povezani, veće su šanse da će se buditi usred noći i tražiti vašu pažnju. Umjesto crtića, čitajte djeci priču, slažite kule od kockica ili se igrajte plišancima. Važno je da u tome svi sudjelujete i da budete prisutni.

 dijete u svojoj sobi Izvor: Shutterstock

Vježbajte izgovarati ‘laku noć’

Djeca pronalaze nešto utješno u tome da osim njih, i ostatak svijeta ide na spavanje. Sjednite na djetetov krevet i zaželite laku noć različitim predmetima u sobi. Igračkama, stolcima, lampama. Dijete će se vjerojatno i samo uključiti u pozdravljanje predmeta, a kad se pozdravite sa svima, zaželite laku noć jedno drugome.

Naučite djecu da dišu iz trbuha

Rijetki od nas zaista dišu iz trbuha. Vještina je to na koju se često moramo podsjećati, a njezini su benefiti brojni, pogotovo pred spavanje. Neka dijete legne na leđa, a na trbuh mu stavite slikovnicu ili plišanu igračku. Objasnite djetetu da svojim nježnim udahom i izdahom pokuša trbuhom pomicati igračku gore pa dolje. Ova će mu vježba pomoći da opusti mišiće te da se fokusira i smiri prije spavanja.

Možda će vas zanimati

Najnovije