Ako vaše dijete radi drame pred spavanje, to ne znači da ste loš roditelj. U redu je da ste umorni i frustrirani jer nedostatak sna utječe na sve naše tjelesne funkcije kao i na psihičko stanje. Isto tako, u redu je i da vas dijete navečer treba. Roditeljima je dostupan cijeli niz tekstova i savjeta o spavanju beba i todlera no malo se priča o teškoćama spavanja kod predškolaca i školaraca. Roditelji ponekad misle da dijete izvoljeva i da ga treba ili kazniti ili ucijeniti no psihologinja Jessica VanderWier savjetuje koje bismo rečenice djeci trebali uputiti prije spavanja kako bismo im dali sigurnost, a koje svakako izbjegavati.

Ako ne prestaneš plakati, otići ću.

Umjesto toga, neka vaše riječi djetetu daju sigurnost. Recite mu da ga nećete ostaviti jer čak i kad niste s njim u sobi, i dalje ste u istoj kući.

Izlazim sad i ne vraćam se više u sobu. Spavaj!

Ova rečenica djetetu zaista može zvučati zastrašujuće. Radije mu recite da sad izlazite iz sobe, ali ćete ga doći posjetiti za nekoliko minuta. Tad ćete mu dati poljubac i nakon toga ćete opet izaći.

djevojčica spava.jpg
Shutterstock 

Joj! Svaku večer ovo radiš. Trebaš prestati s tim.

Ne krivite dijete za njegove emocije već ih uvažite. Recite mu da vidite kako mu svaka noć teško pada i kako odlazak na spavanje ponekad može biti takav. Pitajte ga što misli da zajedno možete napraviti da mu ovo bude lakše.

Prestani plakati i dobit ćeš keks ujutro.

Ne ucjenjujte dijete već mu dajte do znanja da razumijete njegove suze. Pitajte ga što mu je najteže kad ostane u sobi sam, neka izrazi svoj strah, a vi nađite vremena da o njemu razgovarate.