Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spavanje na leđima? Najzdraviji položaj za naše tijelo, i za djecu i za odrasle, kažu stručnjaci

Većina ljudi spava na boku, u položaju fetusa ili na trbuhu. Tek rijetki (oko 14 posto populacije) bira položaj spavanja na leđima, a upravo je taj položaj, tvrde stručnjaci, najzdraviji za naše tijelo

 beba spava na leđima

Ako ste do sada mislili da je spavanje na leđima rezervirano samo za vampire, zombije i Frankensteina, znanost tvrdi drugačije: spavanje na leđima ima niz zdravstvenih prednosti o kojima možda niste ni razmišljali.

Spavanje na leđima može vam pomoći:

 • smanjiti bolove u leđima
 • smanjiti glavobolju
 • smanjiti pritisak i kompresiju u prsima
 • ublažiti nakupljanje sekreta u sinusima
 • spriječiti bore i crvenilo lica

I kada je riječ o bebama, Američka akademija za pedijatriju preporučuje položaj spavanja na leđima kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Osim toga, kada bebe spavaju na trbuhu, to povećava broj bakterija u nosu, utječe na respiratorno disanje i sekreciju gornjih dišnih putova.

Iako je znanstveno dokazano da je položaj spavanja na leđima povezan s manje bolova u kralježnici, prema istraživanju iz 2017. godine, ljudi, kako stare, najviše vole spavati na boku (položaj je to koji preferira više od 60 posto odraslih Europljana). Isto istraživanje utvrdilo da djeca jednako vole spavati i na boku, i na leđima i na trbuhu.

Iako, dakle, položaj spavanja na leđima ne odgovara većini ljudi, stručnjaci savjetuju da ipak pokušate promijeniti položaj. Preporučuje se da dok ležite na leđima, vrat, glavu i gornji dio prsa blago podignete jer tako najbolje odmarate ramena i leđa koja su tijekom dana najviše napeti, a isto tako pomažete i pravilnom protoku kiselina jer se one u ovom položaju ne vraćaju u jednjak.

Ako želite pokušati spavati na leđima, pri ruci uvijek imajte više jastuka i smotani ručnik. Pokušajte staviti jastuk ispod koljena ili smotani ručnik ispod donjeg dijela leđa. To će vam pomoći da poduprete tijelo u područjima vaših prirodnih oblina i maknete pritisak s leđa.

Pomoći može i stvaranje rutine prije spavanja, slično kao kod odlaska u krevet koji nije vaš:

 • topli napitak
 • slaba rasvjeta
 • meditacija
 • opuštajući mirisi, poput lavande
 • skratite vrijeme ispred ekrana prije spavanja
 spavanje na leđima

Zašto se preporučuje spavanje na leđima?

Pomaže smanjiti bol u leđima i vratu

Spavanje na leđima pomaže smanjiti pritisak na kralježnicu. Ovaj položaj oponaša uspravno stajanje. Spavanje na trbuhu, s glavom okrenutom na jednu stranu, slično je okretanju glave u jednom smjeru dok sjedite ili stojite, što, ako glavu tako držite satima, može uzrokovati bol. Ovaj položaj stavlja pritisak na kralježnicu jer vam je vrat zabačen unatrag.

Puno je lakše odmoriti kralježnicu ležeći na leđima, koristeći jastuke za udobnost i održavajući prirodnu zakrivljenost kralježnice.

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je spavanje na leđima s obje ruke položene sa strane ili na prsima najbolji način za sprječavanje boli.

Može poboljšati disanje

Ako ležite na trbuhu ili boku, opterećujete prostor za disanje. Dijafragma je mišić odgovoran za disanje, a njegovo pritiskanje čini vaše disanje plićim. Više studija povezalo je duboko dijafragmalno disanje tijekom buđenja sa:

 • smanjenim stresom
 • poboljšanim raspoloženjem
 • poboljšanim rasponom pažnje

Istraživanje iz 2018. utvrdilo je da sporo, duboko disanje rezultira proizvodnjom melatonina, hormona koji proizvodi epifiza, a koji potiče opuštanje i smatra se čuvarem našeg sna.

Može smanjiti izbijanje prištića

Pranje lica, držanje ruku podalje od lica i smanjenje konzumacije šećera često se navode kao rješenja za čistu kožu. No što se događa dok spavate? Vaša jastučnica upija prljavštinu, ali i sebum iz kože i kose, kao i ostatke proizvoda koje koristite. Oni se dok spavate lako prenose na lice.

To može pridonijeti pojavi problema poput:

 • mitesera
 • prištića
 • crvenila i iritacije

Često ljudi, kako bi smanjili ovu iritaciju, koriste jastučnice od satena ili svile, no stručnjaci savjetuju da je ipak najbolje rješenje potpuno izbjeći dodir kože s jastukom.

Može spriječiti bore i linije

Spavanje na licu može iritirati kožu, što rezultira borama. Kad je vaše lice izravno na jastuku, trenje do kojega tada dolazi može uzrokovati bore i linije. Isto se odnosi i na vrat, koji se može 'zgužvati' dok spavate na trbuhu.

Uz to, ako spavate na leđima proizvode za njegu kože koje ste nanijeli prije spavanja zadržat ćete na licu a ne na jastučnici.

Može smanjiti natečenost

Kada ležite na bilo kojem dijelu vašeg lica, na tom se području nakuplja tekućina. Nakupljanje tekućine uzrokuje natečenost područja oko očiju i oticanje lica. Ležeći na leđima, izbjegavate nakupljanje tekućine i smanjujete natečenost.

Podignite malo glavu kako biste lakše kontrolirali kamo tekućina odlazi. To vam može pomoći i da smanjite podočnjake.

Može ublažiti nakupljanje u sinusima

Spavanje s podignutom glavom iznad srca pomaže ublažiti i začepljenje nosnih prolaza. Kad je vaša glava spuštena, sluz se skuplja u sinusima. Kad podignete glavu, gravitacija će učiniti svoje kako bi pomogla isušiti sluz i dišne puteve održati prolaznima.

Prema istraživanju iz 2016., ovaj položaj pomaže i kod refluksa kiseline, poznate i kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

Može spriječiti glavobolju

Osim s vrata i kralježnice, spavanje na leđima skida pritisak i s glave. Cervikogene glavobolje počinju u vratu i često se pogrešno tumače kao migrene. Simptomi mogu uključivati:

 • pulsirajuću bol s jedne strane glave ili lica
 • ukočeni vrat
 • bol u području oko očiju
 • bol pri kašljanju ili kihanju
 • osjetljivost na svjetlost i buku
 • zamagljen vid
 • probleme sa želucem
 • nervozu

Držeći glavu, vrat i kralježnicu u prirodnom položaju, umanjujete pritisak i izbjegavate bol.

Buđenje sa suncem

Kad ste okrenuti licem prema gore, lakše ćete primijetiti i promjene u dotoku svjetlosti. Kad sunčeva svjetlost ulazi u vašu spavaću sobu, a vi ležite na leđima, bolje ćete primiti 'signal sunca' da je vrijeme za buđenje. Možda će vam ovaj način buđenja biti ugodniji od zvuka budilice. Osim toga, prirodna svjetlo pomaže u regulaciji vašeg cirkadijalnog ritma spavanja pa možete odlaziti na spavanje i buditi se u optimalno vrijeme.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije