Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVISNOST O TEHNOLOGIJI: Što možete napraviti da vam dijete manje vremena provodi pred ekranima?

Autor Jelena Pervan

Provodi li vaše dijete previše vremena pred ekranima?

 Dijete na tabletu.jpg Izvor: Shutterstock

Poticati dijete da manje vremena provodi pred ekranima postaje sve teže, posebno ako jasne granice nisu ustanovljene od početka. Smanjeno korištenje ekrana poboljšava pamćenje i opće psihičko zdravlje djeteta, a otvara mogućnost i za više druženja s prijateljima i obitelji. Ovo su neki od načina koji vam mogu pomoći smanjiti djetetovo vrijeme pred ekranima. 

Družite se nakon škole

Najbolji način da djecu odvojite od ekrana je da im date svoju punu pažnju nakon škole. Živimo u vremenu u kojem lako gubimo fokus pa nije neobično da djeca žele provoditi vrijeme na ekranima, ako ne dobivaju dovoljno pažnje od bližnjih, piše Raki Wright, autorica bloga Outside of the box Mom

Zajedno dogovorite pravila

Teško da ćemo djecu odviknuti od pretjeranog korištenja ekrana, ako se i sami ne držimo toga. Većina odraslih ne može zamisliti jedan svoj dan bez ekrana pa je ovo idealna prilika da s djecom dogovorite obiteljska pravila o vremenu provedenom na ekranima i sadržaju koji se konzumira.

 Djeca na ekranima.jpg Izvor: Pexels

Objasnite im zašto je to važno

Nemojte djeci stalno braniti ekrane, bez ikakvog objašnjenja. Sjednite s njima i objasnite im zašto je važno da se vrijeme na ekranima reducira. Recite im što pretjerano korištenje čini njihovom mozgu, tijelu, pamćenju. 

Zabavite se drugim aktivnostima

Vrijeme provedeno na otvorenom značajno smanjuje potrebu za ekranima. Potaknite dijete da se igra u prirodi, izađite na obiteljski izlet, provodite vrijeme u prirodi, kad god je to moguće.

Angažirajte dijete u zajedničkim kućanskim aktivnostima kao što su košenje trave, kuhanje ili pečenje kolača. Vratite se dobrim starim društvenim igrama te ih uključite u zabavne obiteljske rituale. Večer za pizzu i društvene igre, jedan je od prijedloga.

Možda će vas zanimati

Najnovije