Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da bi se razvijala, djeci je potreban san. Kako uspostaviti rutinu spavanja?

Znate li koliko je djeci uopće potrebno sna? U dobi od 3 do 6 godina 10 do 12 sati sna. U dobi od 7 do 12 godina 10 do 11 sati sna, a adolescentima treba između 8 ili 9 sati. Međutim, istraživanja su pokazala da mnoga djeca ne spavaju ...

 dijete spava

Razlog pomanjaknja sna leži u načinu života. Školske obaveze koje zahtijevaju rad i nakon što padne mrak, razni treninzi za djecu, koji traju čak do 21 h, dugo radno vrijeme roditelja. A uza sve to dolaze i mali ekrani. Njihovo plavo svjetlo dolazi na retinu oka i mozgu šalje informaciju da neka zaustavi do daljnjega proizvodnju melatonina – naše prirodne tablete za spavanje. Stoga, umjesto da djeca dolaskom mraka osjećaju umor i pospanost, ona su razigrana i spremna za akciju.

I tu dolazi do problema za mnoge roditelje. Kada su odrasli umorni, samo gledaju kako bi legli i zaspali, međutim, kod djece je situacija potpuno drukčija. Kada kod njih dođe do premora, ona uđu u hiperkativni mod i djeluju kao da su puni energije. Obično trče, skaču, pričaju kao navijeni, nekontrolirano se smiju ili pak počnu plakati bez nekog povoda. Tada kreće borba oko odlaska na spavanje, a postići da dijete zaspi postaje nemoguća misija.

Uz pravilnu rutinu, to je moguće izbjeći, ali je važna konzistentnost i roditelji trebaju biti primjer.

Primjer rutine:

1. Laganija večera. Teška hrana zahtijeva puno energije za obradu i organizam se ne može opustiti za spavanje. Potrebno je i izbaciti hranu sa šećerom i kofeinom (voćni jogurti, razni čokoladni namazi, kaše s čokoladom, kakao i sl.).

2. Oko 90 minuta prije spavanja treba ugasiti sve ekrane i prigušiti svjetla (kako bi se potakla proizvodnja melatonina). Nakon gledanja malih ekrana, mozgu treba oko sat vremena da se opusti za spavanje.

3. Može se pustiti opuštajuća glazba.

4. Ako imate difuzor, stavite dvije do tri kapi eteričnog ulja lavande.

5. Smirite igru.

6. Preselite se u dječju sobu i čitajte knjigu (dok roditelj čita, dijete neka ne bude angažirano, npr. okreće stranice – to ga razbuđuje) ili pričajte priču.

7. Ugasite noćno svjetlo (djeci može ometati san).

Tekst: Iva Brčić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije