Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PANIKA USRED NOĆI: Znate li razlikovati djetetove noćne more od noćnih terora?

Autor Sunčica Got

Malo se toga može usporediti s djetetovim vrištanjem usred noći.

 Dijete ima noćnu moru.jpg Izvor: Shutterstock

Noćne more i noćni terori nisu jednostavni, ali su uobičajeni dijelovi djetinjstva. U većini slučajeva teže padaju roditeljima nego djeci. No iako se čine kao ista stvar, noćna mora i noćni teror različite su pojave, a njihovo vam razlikovanje može pomoći da bolje reagirate i da ih pokušate prevenirati.

Noćne more

Noćne su more česte kod djece u dobi od dvije do četiri godine, a obično ih aktiviraju strašne priče ili gledanja nečeg što je djeci zastrašujuću na televiziji. U razdoblju od prve do treće godine dječja se mašta razvija i počinju se razvijati određeni strahovi.

Oni se protežu i do predškolske dobi, do koje je djeci teško razlikovati fikciju i stvarnost pa i to može biti okidač za noćne more. I starija djeca imaju noćne more, ali one uglavnom imaju veze sa stvarnim opasnostima, a ne toliko s fiktivnim.

Da biste smanjili rizik od pojave noćnih mora kod djece kontrolirajte njihovo dnevno korištenje ekrana i pazite kakav sadržaj konzumiraju u knjigama, slikovnicama ili u igri. Pripazite da djeca na vrijeme idu spavati jer umor i nedostatak sna mogu biti okidač za noćne more.

Ako se dijete boji mraka, nabavite mu malo noćno svjetlo, nježne boje, svako ne plavo ili bijelo. Reagirajte i utješite dijete kada ga probudi noćna mora te mu objasnite da je to samo san, ali da razumijete njegov strah.

 Plakanje, dečki Izvor: Shutterstock

Noćni terori

Noćni se terori, za razliku od noćnih mora, pojavljuju izvan REM faze spavanja, najčešće oko dva ili tri sata nakon odlaska na spavanje. Noćni terori nisu loši snovi i djeca ih se uglavnom ne sjećaju nakon buđenja, no njihove reakcije tijekom noći mogu biti prilično uznemirujuće za roditelje.

Za vrijeme noćnog terora, dijete može jako vrištati, sasvim nesvjesno situacije, može biti potpuno mokro od znoja, a vjerojatno neće reagirati ni na vašu utjehu. Takve epizode traju od pet do petnaest minuta nakon čega se dijete vrati na spavanje, bez puno pitanja.

Noćni su terori najčešći kod djece od dvije do pet godina, a češće se događaju u razdobljima velikih razvojnih skokova i promjena u djetetovoj svakodnevici, s polaskom u vrtić, s dolaskom prinove u obitelj ili u situacijama kad je dijete premoreno.

Kada dijete ima epizodu noćnog terora, pobrinite se da je sigurno i da se nema gdje udariti, ali nemojte pokušavati zaustaviti situaciju niti ga buditi. Nemojte sutradan pričati o tome jer se dijete neće sjećati noćnog terora, kao što se ponekad sjeća noćne more.

Noćne terore pokušajte spriječiti tako što ćete dijete staviti ranije na spavanje i pobrinuti se da ima dovoljno sna za svoju dob. Spavanje uvijek u isto vrijeme može pomoći, piše Oh baby consulting.

Možda će vas zanimati

Najnovije