“Za maštanje nam nije potrebno ama baš ništa, osim malo vremena. Što više maštaš, to ti bolje ide. Ponekad je dovoljno samo par minuta da se svijet okrene naglavačke! Mašta je jedina supermoć dostupna SVIMA!” Tako kažu u Teatru Tirena, koji postoji već 22 godine i cilj mu je biti podrška u odrastanju djeci i mladima. Naime, kazališnim jezikom oni progovaraju o aktualnim problemima, a kroz dramsku igru razvijaju kreativnost i maštu, snalažljivost i odgovornost kod djece. Podrška su bili i tijekom pandemije koronavirusa, kada je objavljeno ukupno 27 video uradaka na temu "Mašta je supermoć", koji su pogledani preko 90 000 puta!

U Tirenu je tijekom ova tri mjeseca pristiglo stotinjak zanimljivih dječjih radova nastalih prema “Mašta je supermoć” zadacima. Bilo je tu izokrenutih bajki, superheroja, predmeta koji pričaju, izmišljenih zemalja, lutaka, kućnih muzeja, tajnih agenata i mnogih drugih zanimljivih stvari.

“Neizmjerno su nas veselili dječji radovi koji su nam pristizali. Sretni smo što je toliko djece maštalo s nama! A posebno nam je drago što su neke škole naše zadatke uključile u svoju online nastavu. Riječ je o najmanje sedam osnovnih škola diljem Hrvatske u kojima su cijeli razredi radili naše zadatke", rekla je Nina Horvat, glavna urednica serijala i umjetnička voditeljica Teatra Tirena.

Još je davno Einstein rekao kako je mašta mnogo važnija od znanja, a to je spoznala i moderna psihologija, pa je jasno kako su djeca koja znaju i vole maštati inteligentnija, imaju bolji vokabular, veću sposobnost koncentracije, snalažljivija... Mašta je iznimno važan segment razvoja. Pretpostavlja se da djeca imaju bujnu maštu i činjenica je da smo u djetinjstvu maštovitiji nego u odrasloj dobi. Međutim, i dječja se mašta razlikuje od djeteta do djeteta. Danas djeca odrastaju u izobilju igračaka i igara koje su definirane i po obliku i po uputama za rukovanje, što ostavlja malo prostora mašti. Maštu je potrebno neprestano poticati i hraniti jer je ona motor za nove ideje. Biti stvarno maštovit znači moći zamišljati stvarnost drukčijom od ove u kojoj živimo. Takva sposobnost omogućit će nove poglede na svijet. Stoga je mašta jedna od ključnih osobina uspješne djece. Koje su još, osim razvijene mašte, osobine uspješne djece, saznajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia