Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O hrabrosti, solidarnosti i različitosti u novoj slikovnici Braće Fan 'Projekt Barnabus'

Autor Promo
 PROJEKT BARNABUS, Braća Fan NASLOVNICA.jpg Izvor: Promo

Braća Terry, Eric i Devin Fan pisci su i umjetnici koji su odmalena smišljali priče, a Projekt Barnabus prva je slikovnica na kojoj su sva trojica radila zajedno. Vrlo uspješno, jer njihovu su priču o nesavršenoj igrački, koja je napola slon, a napola miš, Kirkus Reviews i amazon.com proglasili najboljom slikovnicom 2020. godine.

Iste godine projekt Barnabus osvojio je i jednu do najprestižnijih kanadskih nagrada Governor General's Literary Awards, a godinu kasnije i TD Canadian Children's Literature Award.
Ova višestruko nagrađena slikovnica sada je u izdanju Profila stigla i u Hrvatsku, u prijevodu Ozrena Doležala.

Ne propustite upoznati Barnabusa i njegove prijatelje koji žive zatočeni u tajnom laboratoriju duboko pod zemljom, ispod trgovine Savršeni ljubimci u kojoj djeca mogu kupiti 'savršena' bića stvorena genetičkim inženjeringom. Barnabus i prijatelji sakriveni su u podrumu samo zato što su ih proglasili neuspješnim projektima.

Barnabus nikad nije bio izvan svojeg sićušnog staklenog zvona, no kada je shvatio da njega i sve neuspješne projekte namjeravaju reciklirati, krenuo je u potragu za slobodom i mjestom na kojem će on i prijatelji napokon biti prihvaćeni onakvima kakvi jesu.

Ova napeta, a topla priča prepuna nevjerojatnih detalja slavi hrabrost, solidarnost i različitost te govori o tome koliko je važno slijediti svoje snove i pronaći mjesto kojemu zaista pripadamo, mjesto u kojem savršenstvo znači biti vjeran sebi i svojim prijateljima.

'Ovoj neobičnoj epskoj priči nedostaje samo još Spielbergova redateljska palica kako bi raširila svoja filmična krila – a možda će se to i dogoditi', komentirao je School Library Journal dok je Kirkus Reviews napisao: 'Ova iskrena alegorija, idealna za vrijeme u kojem živimo, slavi različitost, hrabrost i solidarnost.'

O autorima teksta i ilustracija

TERRY, ERIC i DEVIN FAN odrasli su u Torontu, gdje i dalje žive i rade. Tri su brata od malih nogu surađivala na kreativnim projektima uključujući umjetnička djela, rukopise slikovnica, pa čak i scenarije. Braća Fan stekla su umjetničku izobrazbu na Sveučilištu Ontario za umjetnost i dizajn u Torontu. Njihov je rad spoj tradicionalnih i suvremenih tehnika, gdje se tinta ili grafit koriste uz digitalnu tehnologiju.

Terry i Eric Fan dobitnici su prestižne stipendije Sendak te su nominirani za medalju Kate Greenaway, kao i za nagradu Governor General's Literary Award. Obojica su autori i ilustratori knjiga koje je priznala i struka i publika: Noćni vrtlar, Ocean do neba, Palo s neba, koje su objavljene i u Hrvatskoj. Također su ilustrirali slikovnicu autora Chrisa Hadfielda The Darkest Dark (Najtamnija tama), The Antlered Ship (Rogati brod) autorice Dashke Slater i The Scarecrow (Strašilo) spisateljice Beth Ferry.

Najnovije