Neka od najčešće guglanih pitanja o djeci, tiču se problema sa spavanjem. Stručnjakinje za spavanje beba, Maryanne Sayers i Steph Gouin, odgovorile su na platformi Kidspot, na zanimljiva pitanja o spavanju djece, koja muče mnoge roditelje. 

Česta noćna buđenja

Jedan je šestomjesečni dječak uvijek odlazio na spavanje oko sedam navečer, budio se u tri sata i opet spavao do sedam no u zadnje se vrijeme počeo buditi tri do četiri puta po noći, kako bi jeo, a ponekad mu je i pelena bila prepuna. Njegovu je mamu zanimalo kada bi se spavanje opet moglo ustaliti.

Maryanne tvrdi da je buđenje jednom po noći u toj dobi sasvim u redu, ali tri do četiri puta mogu zabrinjavati. Predložila je mami da provjeri prostor u kojem dijete spava. Možda mu treba dodatni pokrivač ili treba regulirati temperaturu sobe. Također joj je savjetovala da mu kupi veći broj pelena za noćno spavanje kako bi bolje upijale tekućinu.

Noćne more i strahovi kod male djece
Shutterstock 

Odvikavanje od noćnog hranjenja

Jednu je mamu zanimalo koji je najlakši način za odviknuti osamnaestomjesečno dijete od noćne bočice. Maryanne je savjetovala da je u tom slučaju najbolje samo naglo prekinuti djetetu nuditi bocu. Bit će nelagodno u početku, ali to je jedini način da se ciklus noćnog hranjenja prekine.

Sličan je savjet dala i mami čija dvogodišnja kćer odjednom želi da je mama drži za ruku prije spavanja. Djevojčica vrišti i baca se ako ne dobije njezinu ruku, ali i taj ciklus samo naglo treba prekinuti. Mi smo ti koji počinjeno novu rutinu, a dijete nas slijedi, rekla je Maryanne.

Noćni strahovi kod djece

Mama čija se djevojčica noću budu i sat vremena vrišti, zabrinuta je ima li njeno dijete noćne more ili je u pitanju nešto ozbiljnije. Stručnjakinje su komentirale kako se noćni strahovi najčešće događaju oko treće i četvrte godine, ali da je o tome dobro porazgovarati s pedijatrom, kako bi se isključilo nešto ozbiljno. Rekle su i kako je premorenost kod male djece česti okidač noćnih strahova pa da dijete treba stavljati na spavanje ranije ili ponuditi dodatno spavanje u danu.

Mama bebe od 10 tjedana bori se s djetetovim spavanjem pa je pitala kada je najbolje vrijeme za uspostavljanje rutine spavanja. Stručnjakinje su joj odgovorile da se rutina uspostavlja od prvog dana i ona ne treba biti naročito stroga. Važno je da su zadovoljene sve bebine osnovne potrebe, toplina, hrana i atmosfera u kojoj spava.