Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA PREVENCIJU BOLESTI I DOBRO RASPOLOŽENJE: Zašto je važno da su djeca dovoljno izložena suncu

Autor Sunčica Got

Boravak na dnevnoj svjetlosti neophodan je za zdravlje.

 djevojčica se smije Izvor: Shutterstock

O štetnostima sunca govori se mnogo i svakako valja mudro odabirati vrijeme za boravak na suncu kako bismo se zaštitili od niza potencijalnih opasnosti koje pretjerana izloženost nosi. Ipak, sunčeva je svjetlost nužna za život. Pomaže u razvoju kostiju novorođenih beba, a ostale dobrobiti za djecu i odrasle su velike. Istraživanja su pokazala da djeca koja previše vremena provode na zatvorenom imaju veće šanse za razvoj kroničnih bolesti.

Prirodni izvor vitamina D

Oko 90% vitamina D tijelo dobiva iz sunčeve svjetlosti. Vitamin D ima važnu ulogu u metaboliziranju kalcija, cinka, magnezija i drugih minerala u tijelu. Utječe na stvaranje beta endorfina i serotonina koji su odgovorni za dobro raspoloženje. Iznimno je važan element u izgradnji imuniteta i pomaže u smanjenju upale. Za dječje tijelo u razvoju, vitamin D je neophodan.

Smanjuje rizik od kratkovidnosti

Kratkovidnost je sve češća među djecom i adolescentima, a ona s vremenom može napredovati u neku ozbiljniju očnu bolest. Nedavna istraživanja su pokazala da dovoljno vremena provedeno na dnevnom svjetlu smanjuje rizik od nastanka kratkovidnosti. Djeci se preporučuje minimalno sat do dva sata dnevno na otvorenom.

Smanjuje rizik od nastanka multiple skleroze

Izloženost sunčevoj svjetlosti u djetinjstvu smanjuje rizik od nastanka multiple skleroze u odrasloj dobi, tvrdi nekoliko istraživanja. U ovom slučaju čak ni razine D vitamina nisu ključne već opća izloženost suncu.

 dječak na igralištu Izvor: Shutterstock

Stvara serotonin

Sunce pomaže u stvaranju serotonina, neurotransmitera koji regulira naše raspoloženje i emocije. Stručnjaci vjeruju kako i serotonin igra veliku ulogu u razvoju mozga budući da djeca imaju više razine serotonina od odraslih. Povećane razine serotonina povezane su s osjećajima sreće dok manjak uzrokuje anksioznost, agresiju, depresiju i neke razvojne poremećaje.

Potiče kretanje

Djeca koja dovoljno vremena provode na otvorenom, više se kreću, igraju i trče nego djeca koja su većinu vremena na zatvorenom. Čak i ako nisu previše aktivna, djeca su na otvorenom izložena okolišu i raznim prirodnim podražajima koji su za njih puno važniji i bolji od ekrana. Igra u pijesku ili na zemlji izvrsna je za senzoriku, ali i za razvoj imuniteta. Stručnjaci se slažu da čak i izloženost raznim zvukovima iz prirode djeluje umirujuće, piše Kingdom of Baby.

Možda će vas zanimati

Najnovije