Izviđači pomažu djeci da razviju samopouzdanje, da budu korisni članovi zajednice u kojoj žive te ih potiču na boravak u prirodi, prednosti od kojih mogu imati koristi cijeloga života.

Da je tome tako pokazalo je nedavno istraživanje koje su provela dva škotska sveučilišta Edinburgh i Glasgow među 10.000 bivših članova takvih organizacija. Prema rezultatima tog istraživanja pohađanje izviđača može pomoći u izgradnji otpornosti prema uobičajenim stresovima ili povećati šanse za postizanje boljih rezultata kasnije u životu. Razlog tome istraživači vide u strukturiranim aktivnostima izviđača, ali i suočavanju izviđača iz tjedna u tjedan s novim izazovima i neočekivanim situacijama koje savladavaju uz pomoć prijatelja i podršku odraslih.

izvidaci-ljubitelji-prirode-koji-uce-na-vlastitom-iskustvu

Što izviđači zapravo rade?

Kroz boravak na otvorenom, jednodnevne ili višednevne izlete, izviđači upoznaju prirodu, uče se suživotu s njom, kako je zaštititi, tehnikama logorovanja, upoznaju biljni i životinjski svijet, te uče kako pravilno reagirati u nepredviđenim situacijama. Često organiziraju izlete u razne krajeve Hrvatske, pa tako upoznaju svoju domovinu i razne običaje. Također sudjeluju u akcijama lokalne zajednice, primjerice čišćenju okoliša ili pomoći potrebitima. Time se djeca i mladi educiraju za volonterstvo i potiču da brinu o drugima.

izvidaci-ljubitelji-prirode-koji-uce-na-vlastitom-iskustvu

Na radionicama razvijaju logičke i kreativne vještine. Pritom je bitno naglasiti da se sve izviđačke aktivnosti provode kroz igru i praktični rad, da su prilagođene dobnim skupinama i odvijaju se u malim grupama. Tu su, naravno, uvijek prisutni ali "nevidljivi" odrasli voditelji-volonteri čiji je zadatak djeci i mladima pružiti oslonac, sigurnost, motivaciju i prije svega pravi smjer. Zapravo predavanje kao metoda učenja u izviđačima je zabranjena. "Sve što nalikuje školi nisu izviđači".

izvidaci-ljubitelji-prirode-koji-uce-na-vlastitom-iskustvu

I na kraju, ali ne i manje bitno, zabava uz izviđačke pjesme i društvene igre omogućuje im socijalizaciju i osjećaj pripadnosti.

Izviđački pokret osnovao je Sir Robert Baden-Powell 1907. godine u Velikoj Britaniji. Otad su se izviđači proširili po cijelom svijetu i danas ih ima preko 50 milijuna.

U Hrvatskoj je aktivno 60-ak izviđačkih udruga, koje nove članove upisuju tijekom cijele godine.

izvidaci-ljubitelji-prirode-koji-uce-na-vlastitom-iskustvu
Sve dodatne informacije možete pronaći na službenoj stranici scouts.hr ili dobiti putem e-maila Saveza izviđača Hrvatske sih@sih.hr.

Tekst: Mirna Puklin Vucelić

Iskustvo roditelja jedne izviđačice

Moja je kćer kao šestogodišnja djevojčica po dolasku iz škole rekla da želi biti izviđač. Tada bez nekog većeg uvida u izviđačke aktivnosti zajedno smo otišle na upis. Tu je bilo djece različitih uzrasta – osnovnoškolaca, a saznala sam da djeluju tako da stariji brinu o mlađima, obučavaju ih raznim vještinama, druže se i igraju. Plan aktivnosti utvrđen je za svaki mjesec i za čitavu godinu. Tjedni sastanci, učenja izviđačkih vještina, odlazak u prirodu, igre, ljetovanja i zimovanja, odlasci na natjecanja.

izvidaci-ljubitelji-prirode-koji-uce-na-vlastitom-iskustvu

Bilo je to vrijeme bez kompjutera i djeca su se igrala i družila sa svojim vršnjacima, učila od starijih, učila disciplinirano i odgovorno ispunjavati izviđačke obveze – raditi i poštivati određena pravila ponašanja.

Velika vrijednost izviđačke organizacije su zajednička ljetovanja djece na moru – u izviđačkim logorima i zimovanja u planinarskim domovima, gdje si sami organiziraju cjelodnevni život. To je nabava i priređivanje hrane, podjela poslova na sve sudionike, organizacija društvenog života – zabavne večeri uz logorsku vatru.

izvidaci-ljubitelji-prirode-koji-uce-na-vlastitom-iskustvu

Iako uključivanje u neke izvannastavne aktivnosti ovisi o afinitetu djeteta, mojoj kćeri izviđači su bili i do danas ostali kao obitelj. Ona je izviđač od svoje 6 godine života i danas sa 39 godina jednako gorljivo sudjeluje u izviđačkim aktivnostima. S radošću i voljom odlazila je na sve aktivnosti, tu je našla prijatelje, a ta prijateljstva ostala su najčvršća i traju do danas. Kroz izviđače naučila se odgovornosti, suočavanju s izazovima, timskom radu i uvažavanju drugih; mislim da su joj izviđači pomogli da bude bolja osoba.

Tko voli ljepote prirode, u izviđačkoj organizaciji naučit će kako se u njoj snalaziti i živjeti s njom, štititi je i paziti.

Danas kada moderne tehnologije otuđuju djecu, kada je sve manje neposrednih kontakata djece, izviđačka organizacija može puno učiniti da se djecu odvoji od kompjutera, da ih odvede u prirodu, da im pruži druženje s vršnjacima, da ih uči o trajnim vrijednostima međuljudskih odnosa - međusobnog pomaganja, uvažavanja, poštenju, radu... Sve to u današnjoj užurbanosti i velikoj zaposlenosti roditelja djeca u obitelji vjerojatno ne mogu usvojiti. Zbog toga je izviđačka organizacija mjesto gdje se djeca mogu izgrađivati i kao društvena bića, mogu puno novog i dobrog naučiti te steći prijatelje za čitav život.

Tekst: Marija Varović

SAVEZ IZVIĐAČA HRVATSKE I VOLONTERIZAM

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština UN-a 1985.g. i od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera, s ciljem da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učini vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Savez izviđača Hrvatske koji djeluje po principu volonterizma, nizom aktivnosti u svojim izviđačkim udrugama, obilježava Dan volontera.

Naime, 1137 volontera Saveza izviđača Hrvatske, godišnje ostvari oko 255 986 volonterskih sati, što Savez izviđača Hrvatske svrstava u organizacije koje se na području Republike Hrvatske mogu pohvaliti sa najviše odrađenih volonterskih sati.

U izviđačkim udrugama Dan volontera se obilježava svečanostima i sličnim aktivnostima kojima se volonterima priznanjima izražava zahvalnost za nesebičan doprinos zajednici. Volontiranje, kao dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit,može biti iskazano kroz razne volonterske aktivnosti i inicijative, no volontiranje u izviđačkom pokretu ima određene posebnosti proizašle iz cilja, načela i metode izviđačkog pokreta.

Tekst: Marija Varović

Foto: Savez izviđača Hrvatske