Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je povodom otvorenja 12. Festivala prava djece, online panel "Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju?", u kojem se govorilo o mentalnom zdravlju i dobrobiti mladih tijekom pandemije, putem Zoom aplikacije, na Facebook stranici Festivala prava djece kao i na platformi R plus. Kako pandemija utječe na mentalno zdravlje djece i mladih i što učiniti? Koji su konkretni savjeti stručnjaka? Što o svemu misle mladi?

"Naš Festival ima moto 'Mali festival za velike teme' i te velike teme stavljamo u fokus i kroz filmove koje su snimili djeca i mladi, ali i kroz razgovor sa stručnjacima. Današnja tema je jedna od velikih tema, to je mentalno zdravlje djece i mladih, njihova dobrobit ali i mogućnost razgovora o osjećajima s odraslima, roditeljima, nastavnicima. 10 listopada se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja i ova tema je aktualna više nego ikada prije", rekla je direktorica programa Festivala prava djece i moderatorica panela Katarina Ivče Farnell, napominjući kako je cilj panela i Festivala educirati i osvijestiti učitelje, profesore, općenito djelatnike u obrazovnim institucijama i sustavu, kao i širu javnost, koliko je mentalno zdravlje goruća tema u društvu.

Istraživanje Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u sklopu projekta "Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj“, provedeno prije dvije godine na oko 10.000 djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo je da se više od četvrtine mladih osjećalo tužno i bezvoljno u zadnjih dva tjedna, a da ih je 14,5% barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20% izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa.

"Svaki peti adolescent ima ozbiljne depresivne simptome dok ozbiljnije anksiozne smetnje ima svaki treći srednjoškolac. Djevojke su u punom većem riziku nego mladići, svaka treća djevojka ima ozbiljnijih simptoma koji ukazuju na narušeno mentalno zdravlje. Djevojke posebno trebaju našu pomoć. Mladi kasne u traženju pomoći čak dvije do sedam godina. Općenito ne vjeruju odraslima i misle da im ne bi pomogli. Više od 50% djece koji imaju neki problem se ne javljaju stručnjacima", upozorila je dr. sc. Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koja je provela istraživanje.

Trenutna situacija uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 donijela je nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena.

Osim među članovima obitelji, brizi o mentalnom zdravlju nužno je posvetiti veliku pozornost u odgojno-obrazovnim ustanovama. Na tim mjestima djeca i mladi provode mnogo vremena, grade svoj karakter i odrastaju, stoga im je potrebno sigurno i uključivo okruženje koje podrazumijeva i pružanje programa socijalnih i emocionalnih vještina, te pravovremene podrške.

"I ovdje dolazi film koji nam je saveznik pri pomoći djeci i mladima u razvoju vještina koje će im koristiti u ostvarenju kvalitetnih društvenih veza, te ih naučiti kako se suočiti s problemima i riješiti ih. Film omogućuje svima da zastanu na trenutak i zagledaju s u sebe i osjete trenutak", rekla je dr. sc. Ana Žnidarec Čučković, predsjednica Alternatora.

Stela Toner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, govorila je kako su ona i njezini kolege doživjeli prekid nastave i fizičku udaljenost jedni od drugih i kako im sada izgleda kvaliteta života tijekom pandemije. "O tome se vrlo malo govori, a kako se osjećamo, vrlo rijetko dijelimo zbog stigme ili srama u društvu“, priznala je Stella.

12. Festival prava djece do sada je okupio više od 50.000 djece i mladih. Svi filmovi koje su snimila djeca bit će dostupni njihovim vršnjacima u svim školama u Hrvatskoj putem mrežne stranice Festivalawww.festivalpravadjece.com , a učitelji će moći preuzeti i nastavne pripreme za rad na razne teme koje spadaju u područje mentalnog zdravlja. Cilj je da što više učitelja preuzme nastavne pripreme i što više razgovara s djecom i mladima na temu mentalnog zdravlja.