Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DJECA I LJETNE TEGOBE: Da biste izbjegli osip od vrućine, pažljivo birajte odjeću za dijete

Autor Sanja Matasić

Zbog osipa i iritacija kože prouzročenih ljetnim vrućinama djeca mogu biti razdražljiva

 djeca i vrućine Izvor: Shutterstock

Možda mislite da djeci ne smetaju visoke temperature zato što su im tijela sitna i imaju mladi organizam, ali nije istina, njima može biti teže nego odraslima - samo što se ne mogu žaliti da im je prevruće.

Kako biste mališanima koliko-toliko olakšali boravak na ljetnim vrućinama, važno je znati kako ih pravilno odjenuti. Jer, nije važno samo da budu u oskudnijoj odjeći, presudno je i od kakvih je materijala ta odjeća načinjena.

Nisu svi materijali jednako prozračni i ugodni za kožu pa djeci mogu stvoriti dodatnu nelagodu u obliku osipa i iritacije kože. Stoga, odjeća načinjena od prirodnih materijala pomoći će u zaštiti djece od ljetnih vrućina. S druge strane, sintetički materijali, poput poliestera i najlona, najvjerojatnije će iritirati dječju kožu, posebno kod onih mališana koji su skloniji iritacijama i ekcemima.

 beba s osipom Izvor: Shutterstock

Sintetička vlakna nisu nisu prozračna i zadržavaju znoj između tkanine i kože pa stvaraju sličan efekt kao da ste dijete umotali u plastičnu vrećicu. Ako je dijete nervozno, češe se ili primijetite osip i crvenilo, vjerojatno mu ne odgovara materijal od kojeg je načinjena odjeća.

Stoga, prirodni materijali, poput pamuka i bambusa, najbolji su izbor. Izbjegavajte slojevito odijevanje, odjeća neka bude široka, a boje svjetlije. Također, šeširi i kape su obavezan ljetni detalj.

Primijetite li da je dijete postalo razdražljivo, da mu je koža vruća i da je umorno (a da nije uobičajeno vrijeme odmora), očito je da mu smeta vrućina kojoj je bilo izloženo.

U tom slučaju, sklonite dijete sa sunca, potaknite ga da pije puno vode i zadržite ga u hladovini.

Možda će vas zanimati

Najnovije