Bebe i manja djeca često obolijevaju od raznih viroza, što crijevnih, što onih veznih uz respiratorni sustav. Uslijed visoke temperature, povraćanja, proljeva ili pretjeranoga znojenja može doći do toga da izgube više tekućine nego što je unose u svoj organizam pa je opasnost od dehidracije prilično visoka

Dehidracija može biti blaga, umjerena, teška ili čak opasna po život. Bilo koji od ovih znakova može ukazivati na to da je vaše dijete blago dehidrirano ili da postaje dehidrirano:

 • igra se manje nego inače
 • prošlo je više od šest sati kako nije mokrilo
 • urin je tamnije boje i intenzivnijeg mirisa nego inače
 • letargično je
 • suha usta i ispucale usne
 • nema suza dok plače

Znakovi da je vaše dijete toliko dehidrirano da mu je potrebna hitna liječnička intervencija:

 • upale oči
 • hladne ruke i stopala
 • pretjerana pospanost ili nervoza
 • naborana koža
 • mokri samo 1 do 2 puta dnevno

Što učiniti ako dijete pokazuje znakove dehidracije?

Ako beba ili manje dijete pokazuje znakove ozbiljne dehidracije, odmah je odvedite na hitnu pomoć. Bebe mogu brzo postati opasno dehidrirane, stoga je važno brzo djelovati.

Ako beba pokazuje znakove blage do umjerene dehidracije, nazovite liječnika i pitajte za savjet. Možda bi bilo dobro obaviti pregled i uvjeriti se da je sve u redu.

Kako se liječi dehidracija kod beba?

Ako je beba ozbiljno dehidrirana, možda će morati primiti infuziju. Ako liječnik zaključi da je beba blago ili umjereno dehidrirana, uputit će vas da joj dajete više tekućine. Vrsta tekućine ovisi o dobi:

Mlađa djeca od 3 mjeseca: Liječnik će vjerojatno predložiti pojačano dojenje ili češće davanje formule.

Djeca od 3 mjeseca i starija: Liječnik može preporučiti posebnu tekućinu za nadoknadu vode i soli (elektrolita) koje je bebino tijelo izgubilo. Također, napravit će pretrage da bi otkrio zašto je beba dehidrirana i početi liječiti temeljni problem. Kod povraćanja, na primjer, može propisati lijek protiv povraćanja. Ako beba ima proljev, a liječnik misli da je to povezano s prehranom, može preporučiti promjenu vrste adaptiranog mlijeka ili promjene u vašoj prehrani, ako dijete doji.

Mogu li bebe uzimati otopine s elektrolitima?

Nemojte davati bebi otopine elektrolita za dehidraciju bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Liječnik će vam dati upute za korištenje tekućine s elektrolitima na temelju težine i dobi vaše bebe. Tekućina se mora davati polako, gutljaj po gutljaj, žličicu po žličicu, žlicom ili štrcaljkom.

Kako spriječiti dehidraciju?

Pobrinite se da beba pije puno tekućine, posebno po za vrućih dana i ako je bolesna. Ako je beba mlađa od 6 mjeseci, nastavite dojiti ili davati adaptirano mlijeko. Međutim, ako ste zabrinuti zbog dehidracije, porazgovarajte s liječnikom o tome da joj date i male količine vode.

Ako beba ima 6 mjeseci ili više, nastavite je dojiti ili hraniti na bočicu. Nemojte davati bebi gazirana pića jer su štetna za zube i zdravlje. Sokovi se također ne preporučuju bebama mlađim od 12 mjeseci.

visoka temperatura
Shutterstock 

Ako beba ima visoku temperaturu

Dajte joj puno tekućine. Ako vam se čini da ima problema s gutanjem, pitajte liječnika možete li dati lijek protiv bolova kako biste ublažili nelagodu. (Nikada ne dajte djetetu lijekove bez savjetovanja s liječnikom)

Pregrijavanje 
Kada je vruće, dajte bebi puno tekućine. Aktivnosti po vrućem danu ili samo sjedenje u zagušljivom vrućem prostoru može dovesti do znojenja i gubitka tekućine.

Proljev
Ako beba ima crijevnu virozu, posebno akutni gastroenteritis, gubi tekućinu zbog proljeva i povraćanja. Nemojte joj davati voćni sok, koji bi mogao samo pogoršati situaciju, niti lijekove protiv proljeva ako ih nije preporučio liječnik.
Potaknite dijete da češće doji ili pije adaptirano mlijeko. Ako je beba starija od 3 mjeseca i mislite da je možda dehidrirana, možete joj dati i napitak s elektrolitom, uz konzultacije s liječnikom.

Povraćanje
Virusi i crijevne infekcije izazivaju povraćanje. Ako beba ima problema sa zadržavanjem tekućine, lako može dehidrirati. Pokušajte joj često davati vrlo male količine tekućine (prije svega majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko, kao i malo vode ako je starija od 6 mjeseci). Tekućine s elektrolitima su korisne za bebe od 3 mjeseca ili starije ako često povraćaju.

Kad beba ne želi piti
Grlobolja može prouzročiti toliko boli da beba ponekad prestane piti. Konzultirajte liječnika da vam prepiše lijek za ublažavnje boli, a zatim joj ponudite majčino mlijeko ili formulu i vodu, često i u malim količinama.