Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I NJIMA JE VRUĆE LJETI: Visoke temperature i sparina ometaju noćni san bebama. Kako im olakšati?

Autor Sanja Matasić

Bebe je teško uspavati i kada nije vruće pa što učiniti kad su temperature visoke?

 beba spava na plaži Izvor: Shutterstock

Hoće li se beba pregrijati za vrućih ljetnih noći? Ovo vas pitanje sigurno muči kada se živa na termometru diže izna 30 stupnjeva, a i vama je teško zaspati.

Tijelo tek rođenih beba nije u stanju regulirati svoju temperaturu, a bebice nisu u stanju maknuti prekrivač preko sebe ako im je prevruće niti si same skinuti suvišnu odjeću. S druge strane, pregrijavanje njihova tijela može povećati rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Međutim, na jednostavan način svojoj bebi možete stvoriti sigurno i udobno okruženje za spavanje tijekom ljetnih noći.

Uskaldite temperaturu sobe i odjeću u kojoj beba spava

Idealna temperatura za sigurno spavanje bebe je između 18 i 20 stupnjeva. Kod ove temperature, ako beba spava u tankoj vreći za spavanje, dovoljan joj je tanki bodi dugih rukava.

 beba spava Izvor: Shutterstock

Međutim, morate znati da ako je vama vruće, sigurno je vruće i vašoj bebi. Dakle, ako spavate samo u donjem vešu, vašoj će bebi biti dovoljan bodi bez rukava. Prema savjetu Anne Richley, medicinske sestre i primalje, onome u čemu je vama ugodno spavati dodajte još samo jedan sloj za bebu.

Ako vama ne treba nikakav pokrivač, vašoj je bebi potreban samo jedan sloj tanke odjeće. U vrlo vrućim uvjetima, vaša beba može ostati i samo u peleni.

Što znači kad se bebe znoje?

Znojenje je način na koji nas vlastito tijelo hladi. No neke se bebe znoje više, a neke manje. Ako se beba pojačano znoji, dodirom joj provjerite potiljak. Ako je vruća na dodir, obrišite je vlažnim ručnikom – po licu, vratu, rukama i nogama – i otvorite sobna vrata i prozor.

Tijekom dana pokušajte održavati svoj dom hladnim tako što ćete za vrijeme najjače vrućine držati prozore zatvorenima, s navučenim zavjesama.

Spavanje bebe ljeti ne bi vas trebalo previše zabrinjavati ako su zadovoljeni svi uvjeti sigurnog spavanja, odnosno ako bebicu ne pokrivate dekicama, ako je stavljate da spava na leđima i ako joj ne oblačite previše odjeće. Naime, statistike su zapravo pokazale da je veći broj beba koje dožive toplinski udar zimi nego ljeti jer roditelji iz straha da im ne bude hladno pregrijavaju prostorije u kojima spavaju te ih odijevaju u previše slojeva odjeće.

Možda će vas zanimati

Najnovije