Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako spriječiti i liječiti osip nastao od vrućine?

Osip nastao od vrućine vrlo je čest kod beba, a može prouzročiti svrbež i nelagodu. Evo kako se nositi s ovom tegobom, ali i kako je spriječiti

 ljetni osip

Američka dermatologinja Michele Ramien ispričala je svoje iskustvo za portal Today's Parent. Dakle, iako se većinu svoga profesionalnog života bavi zaštitom i nego dječje kože, tijekom ljetnog boravka u Dominikanskoj Republici napravila je kobnu pogrešku. Naime, da bi svoga dvogodišnjeg sina zaštitila od jakih sunčevih zraka, u debelom mu je sloju na kožu nanijela zaštitno sredstvo za sunčanje s mineralnim faktorom. I to je bio kraj njihova boravka na suncu...

'Već prvi mu se dana pojavio osip od vrućine pa smo morali ostati daleko i od vrućine i od sunca veći dio odmora', ispričala je Michele Ramien.

Što uzrokuje osip od vrućine? Osip nastao od vrućine iznimno je česta pojava baš kod beba, a može ga prouzročiti sve što sprječava disanje kože – od izloženosti prekomjernoj toplini i vlazi, pretjeranog odijevanja i pelena pa do nanošenja predebelog sloja kreme. Dakako, starija djeca i odrasli također mogu dobiti ovu vrstu osipa  (poznat još kao miliaria), ali on je češći kod novorođenčadi jer njihove znojne žlijezde nisu potpuno zrele.

Do pojave osipa dolazi zbog začepljenja žlijezda znojnica pa znoj ne može slobodno isparavati nego se nakuplja ispod kože stvarajući osip.

Kako prepoznati osip od vrućine?

Kod djece se osip najčešće javlja na glavi, prsima, ramenima i vratu, a kod odraslih ispod pazuha te u preponama. Blagi oblik osipa obilježavaju male crvene točkice i mjehuri, a kod najtežeg oblika pojavljuju se čak izrazito crvene otekline po tijelu. Postoji nekoliko vrsta osipa:

Milaria crystalina je najblaži oblik reakcije na vrućinu, a zahvaća samo površinski sloj kože (stratum corneum), izgleda poput sitnih mjehurića ili točkica, obično ne svrbi niti boli. Uglavnom prolazi bez terapije.

Milaria rubra zahvaća dublji sloj kože (epidermis), a izgleda poput crvenih sitnih izraslina koje izazivaju intenzivan svrbež. Može se pojaviti odmah nakon izlaganja vrućini, ali je češći nakon nekoliko tjedana provedenih u toploj, vlažnoj atmosferi.

Milaria profunda rjeđi je oblik osipa, a zahvaća dublji sloj kože (dermis) i pojavljuje se odmah nakon izlaganja vrućini ili pri intenzivnoj tjelesnoj aktivnosti (kod prezagrijavanja).

Kada posjetiti liječnika? Osip od vrućine relativno je neopasna pojava, koja u većini slučajeva ne stremi pogoršanju. No u rijetkim slučajevima, međutim, može se razviti u bakterijsku infekciju. U slučaju da dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, iscjedak iz bubuljica i, ako je koža bolna, trebali biste posjetiti pedijatra.

Kako tretirati osip?

Maknite dijete s vrućine Toplina i vlaga mogu prouzročiti i pogoršati osip, stoga u zatvorenim prostorijama smanjite temperaturu za nekoliko stupnjeva ili stavite bebu u sobu s ventilatorom. Priredite bebi kupku Kupajte bebu u mlakoj kupki. Dijete bi se trebalo 'hladiti', ali da to ne bude neugodno. Dermatolozi preporučuju da se beba kupa u čistoj vodi, bez korištenja ikakvih pjena za kupanje kako bi se izbjeglo daljnje začepljenje pora. Nakon kupke, neka se bebina koža suši na zraku, nemojte je trljati ručnikom. Odjenite djetetu laganu i prozračnu odjeću Odijevajte dijete u laganu, široku odjeću, načinjenu od prirodnih materijala, po mogućnosti pamuka. Preskočite losion Iako biste mogli pomisliti da je dobro na djetetovu kožu nanijeti umirujući losion, nemojte.  U ublažavanju svrbeža od veće će pomoći biti hladni oblozi od vode.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: shutterstock

Najnovije

Najpopularnije