Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPUŠTANJE TEMPERATURE KOD DJECE LJETI: Malo se razlikuje od klasičnih metoda pa pripazite na ove stvari

Autor Sanja Matasić

Povišena tjelesna temperatura ljeti još je neugodnija nego za ostalih godišnjih doba, evo kako ju spustiti

 dijete ima temperaturu Izvor: Shutterstock

Biti bolestan nije zabavno niti u jedno doba godine, ali ljeti je to posebna gnjavaža, i za djecu i za roditelje. I ne samo zbog visokih temperatura koje nas okružuju, pa se dijete s povišenom temperaturom teže može rashladiti, nego i zbog povećanog rizika od dehidracije.

Iako je ljeto i vladaju vrućine, kada djetetu skidate temperaturu tuširanjem, pridržavajte se pravila da to činite mlakom vodom jer tako nećete kod njega izazvati neugodu, a mlaka je voda ionako niže temperature nego što je temperatura djetetova tijela. Glava djeteta ima veliku površinu i hlađenjem glave brže ćete ohladiti tijelo, dakle, tuširajte i glavu i tijelo.

Dijete tuširajte 5 do 10 minuta mlakom vodom, a zatim dobro posušite i odjenite u čistu i suhu odjeću. Dok tuširate dijete, pazite da prostor ne bude previše rashlađen klima-uređajem te da dijete ne bude izravno izloženo puhanju iz klima-uređaja.

 beba spava Izvor: Shutterstock

Ako stavljate obloge, najbolje je koristiti prokuhanu vodu sobne temperature. Voda se prokuhava kako bi se iz nje odstranio klor koji bi mogao nadražiti osjetljivu dječju kožu. Može se primijeniti i destilirana voda. Obloge stavljajte na prsa i trbuh djeteta, najbolje pamučnu pelenu namočenu u mlakoj vodi i lagano iscijeđenu. Preko nje stavite suh ručnik. Oblog mijenjajte svakih 15 minuta do pola sata, kada se potpuno ugrije. Također, pripazite da dijete ne bude izravno izloženo klima-uređaju.

Važno je da dijete bude dovoljno hidratizirano!

Ako dijete ima povišenu temperaturu tijekom ljeta, od ključne je važnosti pojačan unos tekućine u organizam. Pokušajte navesti dijete da pije barem svakih sat vremena, a djeca mlađa od tri godine i češće, čak i ako nisu žedna. Također, možete djetetu dati sladoled jer će tako dobiti malo tekućine, a istovremeno će mu olakšati vrućinu i umiriti grlo. Ako vaše dijete ne želi piti ili sumnjate da je dehidrirano, potražite liječničku pomoć.

Prilagodite vanjsku temperaturu 

Ako temperaturu prostorije u kojoj dijete boravi učinite ugodnom, uvelike ćete olakšati oporavak svome mališanu. Redovito prozračujte prostorije, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada vanjska temperatura nije previsoka.Tijekom dana spustite rolete i zastore, uključite ventilator i klima-uređaj, ali podesite na umjerenu temperaturu. Svakako, dijete ne smije biti na izravnom udaru klima-uređaja ili ventilatora
Za pokrivanje, odaberite laganu pamučnu plahtu, a dijete odjenite u široku i pamučnu odjeću.  

Možda će vas zanimati

Najnovije