Većina sisavaca nosi svoju mladunčad pa je i ljudima nošenje djece prirodna potreba. Bebonošenje je u zadnjih nekoliko godina ponovno u modi, a roditeljima je dostupan cijeli niz različitih nosiljki i marama. Iako je riječ o naizgled jednostavnoj radnji, nije na odmet savjetovati se sa stručnjakom za nošenje kako biste izbjegli najčešće greške prilikom nošenja. Jedna od njih je i prečesto nošenje bebe okrenute prema naprijed.

Bebino tijelo nije dizajnirano za nošenje prema naprijed

Bilo da ste se odlučili za nošenje bebe u tkanoj marami ili oblikovanoj nosiljci, ona ne smije ispravljati bebinu kralježnicu već je podržavati u njenom prirodnom razvoju. Gornji dio bebinih nogu trebao bi biti u razini kukova, ne viši od toga.

Kada u naručje uzmete malo stariju bebu ( novorođenčad se drugačije namješta), ona automatski povlači noge k sebi i okreće zdjelicu prema osobi koja je nosi te se namješta u rašireni čučanj koji je idealan za nošenje.
Kad je beba u nosiljci okrenuta sprijeda, nema nikakvu potporu za noge koje vise, kao ni za kralježnicu i kukove jer beba u toj poziciji ne može sjediti. Takav način nošenja šteti razvoju kukova.

Bebina su tijela dizajnirana da bi se nosila okrenuta nama. I roditeljima je teže nositi dijete koje se iskrivljuje od njihova tijela nego ono koje ih grli. Nošenje djeteta okrenutog prema naprijed rasteže njegovu prirodno zaobljenu krivulju kralježnice i stvara šupljinu. Djetetova se zdjelica tada naginje unatrag i prisiljena je nositi težinu svog tijela te apsorbirati silu svakog koraka koji nosač napravi.

tata nosi bebu.jpg
Shutterstock 

Beba ne smije spavati u nosiljci okrenutoj prema naprijed

Nošenje prema naprijed bebe ponekad može izložiti velikoj količini podražaja što ih može uznemiriti, a nošenje prema unutra ne oduzima djetetu mogućnost promatranja okoline, ali mu daje opciju da to čini u svom ritmu.

Teže je komunicirati s bebom koja se nosi sprijeda, teže je i primijetiti eventualne nezgode poput povraćanja ili teškoća s disanjem. Iz istog se razloga preporučuje bebe okrenuti prema sebi kad su u kolicima.

Poseban rizik nosi i bebino spavanje u toj poziciji budući da bi vrat i glava trebali biti poduprti. Kad je beba okrenuta prema unutra i grli majku, prirodno se naslanja na njena prsa.

Budući da male bebe nemaju kontrolu nad svojom glavom i vratom, ovakvo spavanje može dovesti do zatvaranja dišnih puteva pa se nošenje sprijeda ne preporučuje dok god beba ne može kontrolirati glavu i vrat, a i tada, samo povremeno i nikako za vrijeme spavanja.