Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIŠTIĆI PUNO PRIJE PUBERTETA: Zašto novorođene bebe imaju akne i treba li ih liječiti?

Autor Jelena Pervan

Ova je pojava učestala kod novorođenčadi i u većini je slučajeva bezopasna.

 novorođenačke akne.jpg Izvor: Shutterstock

Novorođenačke akne najčešće se javljaju oko 3. tjedna bebina života i to kod 20% novorođenčadi. Ponekad su prisutne već nakon rođenja, a još ih nazivaju i osipom čišćenja jer se djeca tako čiste od viška majčinih hormona u tijelu.

Ne treba ih posebno tretirati

Novorođenačke se akne gotovo uvijek pojavljuju isključivo na licu i to na čelu, obrazima i bradi. Izgledaju kao bubuljice s bijelim vrhom. Kao i pubertetske akne, i ove se pojavljuju radi hormona, ali majčinih koje se još uvijek nalaze u djetetovu organizmu.

Drugi je razlog to što novorođene bebe još uvijek nemaju potpuno razvijene pore što ih čini osjetljivima na prašinu pa su prištići posljedica toga, a moguće je da se akne javljaju i zbog snažnog naleta androgenih hormona koji uzrokuju masnu kožu.

Nema potrebe za brigom jer ove će akne nestati čim se ustabili rad hormona, nakon otprilike mjesec dana. Akne ne treba posebno tretirati osim povremeno obrisati toplom vodom, a neki roditelji savjetuju i majčinim mlijekom, iako nema znanstvenih dokaza za tu tvrdnju. Akne ne smijete istiskivati jer osim što ćete bebu boljeti, vjerojatno ćete joj stvoriti i ožiljke.

 beba u kadi Izvor: Shutterstock

Pripazite na popratne simptome

Ako se akne ne povuku nakon mjesec dana ili stalno nastaju nove, posjetite pedijatra. Ako primijetite da su bolne na dodir ili beba pokazuje znakove poput slabog apetita, umora ili problema sa spavanjem, svakako se obratite stručnjaku.

Ako primijetite da se akne šire izvan lica, moguće je da se radi o ekcemu koji je česta pojava kod beba. Ekcem nije uzrokovan masnom već suhom kožom, a budući da se pojavljuje u obliku prištića, može podsjećati na novorođenačke akne i često se miješaju.

Razlikovat ćete ih tako što ekcem s vremenom sve više počinje nalikovati na osip, a širi se najčešće po kožnim naborima, laktovima i koljenima.

Možda će vas zanimati

Najnovije