Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTO KAŽU LIJEČNICI? Dijete je dobilo 'slatke kraste', može li se kupati u moru ili bazenu?

Autor Sanja Matasić

Slatke kraste ili impetigo infekcija je uzrokovana streptokokom grupe A ili stafilokokom i među djecom je česta za ljetnih dana

 dijete u bazenu Izvor: Shutterstock

Ljeti se među djecom pojavljuju brojne bakterijske infekcije, a jedna koja često izazove paniku kod roditelja je impetigo ili tzv. 'slatke kraste'. Ovu infekciju uzrokuju dvije bakterije: ili streptokok grupe A (s blagim simptomima) ili stafilokok aureus (uzrokuje teži oblik, a može razviti veće količine tekućine u prištićima pa se oni i duže zadržavaju na koži, bez pucanja).

Djeca s već iziritiranom kožom ili ozljedama imaju veću mogućnost obolijevanja od impetiga. Zaraženi dio može, ali i ne mora, svrbjeti, a češanje može proširiti zarazu. Pojavljuje se i uz curenje nosa ili na preisušenoj koži. Prenosi se sa zaraženog na zdravo dijete dodirom, ali i odjećom, krevetninom, ručnicima pa čak i igračkama.

Većina slučajeva impetiga nestane za dva do tri tjedna, bez lijekova, iako vam pedijatar može propisati antibiotike kako bi spriječio razvoj komplikacija.

 impetigo je visokozarazan Izvor: Shutterstock

No kako je riječ o većinom ljetnoj infekciji, postavlja se jedno važno pitanje – mogu li se djeca s ovom infekcijom kupati u moru, rijeci, jezeru ili bazenu?

Važno je imati na umu da su slatke kraste zarazne dokle god je dijete u fazi da mu se ranice suše i cure. Kako biste spriječili širenje zaraze, potrebno je dezinficirati sve s čim dijete dolazi u kontakt, uključujući ručnike, posteljinu i odjeću. Budući da impetigo ima visoku razinu zaraznosti, liječnici ne preporučuju djeci plivanje jer lako mogu zaraziti drugu djecu koja mogu doći u kontakt s kupaćim kostimom, ručnikom ili kožom zaraženog djeteta.

Dijete koje ne uzima antibiotikene bi se trebalo kupati na javnim mjestima sve dok krastice potpuno ne nestanu, dok dijete na antibioticima obično nije zarazno unutar 24 sata od početka terapije.

Iako se impetigo ne može prenijeti kupanjem u moru ili jako kloriranom bazenu, djeca ga mogu dobiti u izravnom kontaktu s površinama na bazenu, odjećom, igračkama isl. Ova infekcija nije opasna, ali u rijetkim slučajevima može dovesti do komplikacija pa bi zaraženo dijete bilo dobro držati podalje od druge djece dok infekcija ne prođe.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije