Svaka se trudnica i novopečena mama u nekom trenutku susretne s nizom zastarjelih savjeta i klišeja na koje kolutaju očima jer vjeruju kako je stvari funkcioniraju sasvim drugačije u stvarnosti. Mama Amanda Russo za Mommy Nearest spomenula je nekoliko klasičnih roditeljskih klišeja koji su joj se na kraju pokazali sasvim smislenima.

Spavaj kad beba spava

Mame se posebno ljute na ovaj savjet jer ako zaista odu spavati s bebom, ne preostaje im slobodnog vremena za tuširanje, kuhanje ili bilo koju obavezu nevezanu za bebu. No Amanda kaže kako bi, da može vratiti vrijeme, slušala ovaj savjet i uzela vrijeme za prijeko potreban odmor, bez obzira na sve drugo što je u tom trenutku čekalo.

Prerast će tu fazu

Amanda se u svakom trenutku trudila biti što bolja mama pa je čitala knjige, istraživala djetetove faze i skokove u razvoju kako bi mu se što bolje prilagodila. Njena bi joj mama često znala reći da će dijete brzo prerasti određenu fazu i da nema smisla opterećivati se time. S vremenom se i sama uvjerila da ovaj savjet ima smisla, jer koliko se god trudili, u nekim situacijama dijete jednostavno mora proći određenu fazu i ne možemo to promijeniti.

tantrum u dućanu
Shutterstock 

Dvogodišnjaci su zahtjevni

Jednom kad bebe nauče hodati, govoriti, razmišljati, postanu male osobe i može nas šokirati koliko se toga promijeni. Odjednom postanu izrazito zahtjevni i čini nam se kao da živimo s neprijateljem, tvrdi Amanda. Iako se o dvogodišnjacima itekako priča, teško je zamisliti sve što se u toj dobi događa, dok se ne nađeš u toj situaciji. Istina je da je ovaj period težak za roditelje, ali i on, kao i sve ostalo, prođe.

Postat će lakše

Ovu je frazu Amanda znala čuti u najtežim situacijama, dok joj je dijete imalo tantrum usred dućana ili dok se borila s pospanim djetetom koje nije htjelo u krevet. Obično bi joj to šapnuo netko tko je bio u njezinoj situaciji i zna da je riječ o uobičajenoj razvojnoj fazi, ma kako izazovna bila.