Impetigo se najčešće se javlja kod djece mlađe od šest godina, a češća je u umjerenoj klimi i to za vrijeme ljetnih mjeseci. Nastanku ove bolesti pogoduje toplina, vlaga, loši higijenski uvjeti i oštećenja kože, objašnjava doktorica Olga Dabović Rac za Glas Istre. 

Karakteristične žute kraste

Bolest se može pojaviti u obliku buloznog impetiga sa stvaranjem mjehura i u obliku nebuloznog. Mjehurići se češće javljaju na preponama i pazusima, dok se nebulozni oblik javlja na mjestima oštećenja kože nastalog grebanjem, nakon uboda kukca ili nekih upalnih promjena kože kao što su vodene kozice.

U većini se slučajeva prvo javlja crvenilo i crvene mrlje, objašnjava doktorica, a nakon toga nastaju gnojni mjehurići koji lako pucaju i ostavljaju karakteristične žute kraste. Diranjem i grebanjem promjene se brzo raznose po koži i stvaraju veća žarišta te prenose na druge osobe.

U slučaju ovih simptoma, obavezno se javite liječniku kako bi vam utvrdio terapiju, a osim nje, važna je i pravilna higijena i briga o krastama.

impetigo
Shutterstock 

Redovita higijena prevenira bolest

Impetigo se lako širi među djecom u vrtićkim skupinama, a djeca ga lako prenose na svoje ukućane uporabom zajedničkih ručnika, predmeta i odjeće.

Ljeti je dječja koža izloženija vanjskim utjecajima zbog kraće i otvorenije odjeće, a vrijeme provedeno na dječjim igralištima, na spravama poput ljuljački, klackalica i tobogana, može pogodovati prijenosu zaraze među djecom.

Redovita osobna higijena nužna je u prevenciju ove bolesti, a djecu koja se kreću u većim skupinama ili vrijeme provode na ljetnim kampovima ili bazenima, treba podsjećati da svoje ručnike ne dijele s drugima kako bi spriječili nastanak ove neugodne bolesti.